MANS Abazoviću: „Targetiranje NVO nije dio evropskih vrijednosti“

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je da targetiranje NVO sektora kao “remetilačkog faktora demokratije” nije dio evropskih vrijednosti.
”Izjava potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, da su pored političara, mafije i kriminalaca, i nevladine organizacije među onima koji kao prepreka stoje na evropskom putu Crne Gore, dio je javnog diskursa vodećih političara za koji smo smatrali da, nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a, više nema prostor na javnoj sceni”, saopštili su iz nevladine organizacije MANS, reagujući na jučerešnju Abazovićevu izjavu.
Kažu da je targetiranje NVO kao “remetilačkog faktora demokratije” nešto što je obilježilo dobar dio vladavine Mila Đukanovića i DPS-a.
“Ta vrsta etikete je bila jedini odgovor na javnu kritiku o korupciji i organizovanom kriminalu. I dok gospodin Đukanović iz ličnih i partijskih interesa nije htio da razumije ulogu nevladinih organizacija, ona je Dritanu Abazoviću itetako dobro poznata, kao i doprinos koji je civilni sektor do sada dao u procesu EU integracija”, kažu u MANS-u.
Navode da su ipak, promjene koje personifikuje Abazović donijele to da ih, prvi put u posljednih trideset godina, iz vrha vlasti “poistovjećuju sa mafijom i kriminalcima koji aktivno rade na zarobljavanju Crne Gore kao države”.
Kažu i da je takav narativ apsolutno neprihvatljiv i ne može, kako dodaju, biti dio procesa evropeizacije društva.
“Potpuno smo svjesni da je stagnacija Crne Gore na evropskom putu očigledna, ali iskreno savjetujemo gospodinu Abazoviću da dio odgovornosti za takvo stanje potraži i ispred ogledala, umjesto što pokušava da nevladine organizacije prikloni mafiji i kriminalnim klanovima. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ključnog preduslova za nastavak EU integracija, jeste nešto što zahtjeva ogromnu žrtvu najodgovornijih u državi, ali ni u kom scenariju se ne može nadomjestiti zamjenom teza, targetiranjem i jeftinim političkim marketingom”, zaključuje se u reagovanju MANS-a.


Leave a Reply