Ljubav začinjena terorizmom

Nakon krvavih napada u kojima je poginulo 130 ljudi, Abdelhamid Abaud, terorista koji je kasnije poginuo u stanu u San Deniju planirao je nove smrtonosne akcije u glavnom gradu Francuske. U njegovim terorističkim planovima učestvovale su dvije žene. Ipak, jedna mu je pomogla, a druga ga je – izdala: Jako mi je drago što sam ovdje i što mogu da gledam kako teče krv nevjernika jer smo mi odrastali gledajući kako teče muslimanska krv na televiziji svuda u svijetu

1101111715
Foto: rs-lat.sputniknews.com

Nakon serije bombaških napada Abaud se krio nekoliko dana. Pomoć mu je pružila njegova rođaka, problematična Hasne Aitbolačen (26) koja je na kraju i poginula sa njim u stanu u Sent Deniju kada je Abaud aktivirao bombu. Dok je bio u bekstvu, Hasne mu je obezbjeđivala hranu, odjeću i sve drugo što mu je bilo potrebno.

Problematična Hasne

Hasne je oduvijek bila problematična, pa joj nije bila strana ni upotreba narkotika i alkohola u tinejdžerskim danima. Upravo zbog toga, kao i komplikovane porodične situacije, Hasne je godinama živjela u hraniteljskim porodicama.

Tokom 2014. godine Hasne Aitboulačen potpuno se promijenila. Njen pogled na vjeru takođe se promijenio i tada je prvi put počela da nosi nikab. U tom periodu počela je i da se dopisuje sa nekim iz Sirije, rekla je njena prijateljica francuskoj policiji. Identitet osobe sa kojom se dopisivala nije otkrila nikome, ali kasnije je otkriveno da je to bio Abaud, njen rođak u kog je bila ludo zaljubljena i koji je u to vrijeme bio na frontu u Siriji.

Monstruozni Abaud

Abaud je prvi put u Siriju otišao 2013. godine u pratnji šest islamista iz Belgije koji su se borili na strani Al Kaide. U martu 2014. godine na svom fejsbuk profilu objavio je fotografiju sa fronta u Siriji uz komentar: „Jako mi je drago što sam ovdje i što mogu da gledam kako teče krv nevjernika jer smo mi odrastali gledajući kako teče muslimanska krv na televiziji svuda u svijetu“.

Abdelhamid-Abaud-620x350
Foto: www.telegraf.rs

– Ranije smo vukli skutere, motocikle i prikolice pune poklona. Sada, hvala Bogu, mi pratimo Njegov put dok vučemo nevjernike koji su protiv nas, rekao Abaud iz kabine kamiona gledajući u kameru.

Nekoliko nedelja kasnije, jedan video koji je objavio na Fejbuku privukao je posebnu pažnju francuske policije. Na njemu, Abaud vozi kamion koji vuče za sobom osakaćena tijela.

Hasne je sa oduševljenjem pratila sve njegove objave iz Sirije, pa je čak i tvrdila da će se udati za njega. U to vrijeme planirala je da ode u Siriju, ali to ipak nije uradila. Umjesto Sirije, otišla je Maroko i tamo provela četiri mjeseca. U vrijeme kada se vratila u Pariz i Abaud je bio tamo, ali prema dokumentima francuske policije tada nisu bili u kontaktu.

abboud-1
Foto: www.telegram.hr

Nakon napada, Hasne je žrtve nazvala nevjernicima, a iste večeri kada su teroristi izvršili svoj krvavi pir, jedan od džihadista pozvao je u Abaudovo ime iz Belgije i tražio pomoć, što je ona rado prihvatila. Te noći se i prvi put srela sa Abaudom i sa sobom povela i jednu ženu u četrdesetim godinama muslimanske vjeroispovijesti.

O ovom sustretu ta žena je posvedočila pred policijom i upravo njeno svedočanje pomoglo je francuskim vlastim da lociraju Hasne i Abauda u stanu u Sen Deniju. Ipak, žena koja je o svojoj vezi sa teroristima govorila i u intervjuu za „The Washington Post“, nije bila dio terorsitičke grupe, ali njena veza sa Hasne jeste jako zanimljiva.

Sestra od tetke prepoznala teroristu

Žena koja u strahu za bezbjednost nije željela da otkrije svoj identitet rekla je za „The Washington Post“ da je Hasne poznavala godinama unazad. Njihove majke bile su sestre.

Njihov suret odigrao u blizini njegovog skrovišta. Hasne je pronašla Abauda uz pomoć uputstava koja su joj diktirana preko telefona. Žena koja je bila sa njom prepoznala je teroristu sa užasavajućih snimaka mjesta jedne od eksplozije u Parizu koji su tih dana obišli svijet.

Tokom samog susreta sa teroristima, žena koja će postati glavni svjedok francuske policije, nije smjela da progovori jer se plašila da će je ubiti, pa je policiju kontaktirala tek dan kasnije, kada je Hasne na kartko izašla iz kuće. Puna tri sata davala je izjavu u policiji, a kada se vratila kući rekla je Hasne da je bila na večeri i u bioskopu. Te večeri poslednji put je vidjela Hasne jer se ona spakovala i otišla.

Kada su se pozdravljale Hasne joj je ostavila adresu stana u Sent Deniju koji je iznajmila za 150 evra i u kom je trebalo da se nađe sa Abaudom. Žena je obavijestila policiju koja je ubrzo krenula u akciju. Hasne i Abaud poginuli su u stanu kada ih je policija opkolila. Prema jednoj verziji, terorisita je aktivirao bombu, ali kasnije je utvrđeno da je Hasne imala rane od metka.

Njena sestra od tetke i ključni svedok francuskih vlasti još uvijek živi pod policijkom zaštitom.

Izvor: M.B. blic.rs

Leave a Reply