Ljepotice koje su obilježile SFRJ (4) – Bernarda Marovt

Njihova ljepota bila je potpuno prirodna, a o stilu i stavu uglavnom su se brinule same

Foto: 3.bp.blogspot.com

Najljepša mis Jugoslavije dobro je unovčila svoju titulu – na vrhuncu popularnosti dnevno je od reklama zarađivala po 3.000 dolara. U nekim anketama na prostoru bivše Jugoslavije Bernarda Marovt proglašena je za najljepšu mis Jugoslavije koja je ikad izabrana! Bila je predodređena za uspjeh: godišnji kalendar za 1982. godinu magazina Start, koji je nam je u socijalizmu zamjenjivao Plejboj, zbog Bernardinih slika prodat je u nevjerovatnih 350.000 primjeraka! Postala je mis Starta i mis Penthausa prije nego što je riješila da se okuša na takmičenju za titulu mis.

Laka pobjeda

A onda se na izboru za najljepšu Jugoslovenku održanom 1983. u Zagrebu elegantno prošetala pistom i glatko pobijedila. Pjevali su Zdravko Čolić i Lepa Brena, dvije tada najveće jugoslovenske estradne zvijezde, a takmičenju je prisustvovala i Džulija Morli, direktorka takmičenja za mis svijeta. Ali prije toga, Bernarda Marovt ispala je u prvom krugu na izboru za mis Hrvatske! Članovi žirija imali su, naime, neke druge favoritkinje, pa je Bernarda na takmičenje u Zagrebu upala na mjesto mis Kosova, koja je odustala! Iako izborima ljepote duguje svoju karijeru, Bernarda nema razloga da ih pamti po lijepom.

Foto: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Najfotogeničnija djevojka

Na takmičenju za mis svijeta koje je te godine održano u Londonu ušla je u polufinale, to jest među 15 tada najljepših djevojaka planete. Kladionice su joj davale šanse i u finalu, ali organizatori ovog biznisa, u kojem se okreće veliki novac, imali su druge planove: dva dana prije finala najtiražniji britanski dnevnik Dejli miror objavio je golišave fotografije jugoslovenske misice koje je ona snimila za zagrebački magazin Start. Tako je Bernarda diskreditovana. Satisfakciju je dobila od žirija trideset majstora svjetske fotografije, koji su joj gotovo jednoglasno dodijelili titulu mis fotogeničnosti i titulu najfotogeničnije djevojke na planeti. Čarobnih očiju, plemenitog lica i zavodljivog tijela, poslije ovog takmičenja ostvarila je dugu i uspješnu manekensku karijeru. Tako je 1990. proglašena top-modelom Italije, 1992. top-modelom Evrope, a 2000, po izboru ženskog magazina Jana, proglašena je za najljepšu Slovenku 20. vijeka.

I dalje radi kao model

Bernarda Marovt je od svih misica iz SFRJ najbolje unovčila ovu titulu. Na vrhuncu popularnosti snimajući reklame dnevno je zarađivala po 3.000 dolara. Danas ima 52 godine i dalje radi kao model i snima reklame. Živi na relaciji Ljubljana-Milano, gdje ima modnu agenciju „Berni model“.

Pukla zbog golotinje

Na takmičenju za mis svijeta Bernarda Marovt 1983. ušla je u polufinale, odnosno među 15 tada najljepših djevojaka planete. Dva dana prije finala, britanski dnevnik Dejli miror objavio je njene golišave fotografije. Tako je Bernarda diskreditovana.

Izvor: pravda.rs, kurir.rs

Leave a Reply