Kurva

Foto: rodarters.wordpress.com

Od svih „kurvi“ ovog svijeta, najviše volim Sonju Semjonovu. To malo, krhko i neprimjetno biće koja svoje tijelo prodaje da bi umanjila bijedu pijanog oca, sračunate maćehe i ostale čeljadi, a pri tom nikada ništa ne tražeći za sebe. Sonja je svetica. Tvrde volje, hrišćanske uravnoteženosti i trpljenja, spašava dušu Rodiona Raskoljnikova i vadi je iz samog pakla.

Marija Magdalena se iz ponora bluda, uzdigla do nebesa. Mariju je spasio Hrist, rekavši rulji spremnoj na linč: „Ko nema grijeha neka se baci kamenom na nju!“ I Marija „kurva“ dobivši drugu priliku, posta ravna Apostolima Hristovim.

Jedna njena imenjakinja iz Egipta, bludničila je 17 godina, dok joj se ne desi čudo pred Hramom u Jerusalimu. Okajavala je ropstvo sopstvenom bludu narednih 47 godina u pustinji i uz pomoć Majke Božje, uzvisila se do svetice.

Mnogo je „kurvi“ u ljudskoj istoriji koje se pamte.

Bilo bi nelogično da je drugačije, s obzirom na starost zanata.

Zašto ih pominjemo?

Prije neki dan mali broj medija je prenio vijest da je u srijedu, u elitnom podgoričkom hotelu „Premijer“, crnogorska policija, postupajući po „anonimnoj prijavi“, pronašla vezanu djevojku u jednoj od soba. U isto vrijeme tu su boravili i američki vojnici, pa se iz škrtih informacija zaključuje da su oni koakteri priče.
Lisice ili neki „teški čvor“ kojim je ova nesrećnica bila sputana, neznano koliko vremena, svjedočile su o pravoj drami i traumi.

U hotel je, kažu, prvo ušla policija, za njima službenik ambasade SAD-a, a na kraju je „banula“ i naredba „odozgo“ da se sve drži u tajnosti radi „višeg cilja“.
I – stvar je legla.

Foto: rtl.hr

Anonimna „kurva“ iz hotela je odvezana u tišini i ispraćena u tišinu anonimnosti, sa posljedicama ili ne, to se ne može znati.

A onda na scenu bučno stupa rulja. Rulja sa imenima i prezimenima na društvenim mrežama, svako sa virtuelnim kamenom u ruci.

Jednima je ovaj događaj bio dovoljan pokazatelj da ne treba ići u NATO pakt, drugi su u tome našli razlog da stojimo što dalje od EU, treći su objašnjavali da se to ne bi desilo da smo sada u NATO-u i tako redom.

Naveći broj njih je osuo po- vezanoj djevojci.

„Šta je kurva tražila – to je i dobila“, grmi jedna pravednik, a drugi ga podržava interesujući se za ime „kurve“, a sve začinjeno jednom damom sa dva prezimena koja se predstavlja kao radnica tog hotela.

Dama obavještava „da radi u tom hotelu pet godina, ali da nikada nije bila vezana“, postavljajući suštinsko pitanje, sa moralne visine na kojoj može biti samo žena – radnica tog hotela, koja nikada nije bila vezivana:
„A šta je tražila ona u toj sobi?!“

I tako se orgijanje nad nesrećnom djevojkom nastavilo unedogled i pošto je razriješena lisica.

Šta reći…

Nesrećna djevojka je „kurva“, to se da naslutiti iz cijele priče. Ne poznajem djevojku, ali vjerujem da bi na naše pitanje da li bi voljela da je princeza od Monaka, poznata književnica, genijalni pronalazač, a možda čak i majka u nekom domu ljubavi sa voljenim mužem… odgovorila potvrdno.

Ovako, društvena zajednica u kojoj je porasla i formirala se, ponudila joj je kao najbolju, možda i jedinu mogućnost da bude „kurva“.

Ne vjerujem da je u tom zanatu usamljena, ima ih puno. Ali ne samo na ulicama, po hotelima, jeftinim i skupim, privatnim stanovima… I ne samo po prodaji tijela, postoji više vrsta kurvanja, nekih i sa pogubnijom suštinom.

Da li se iko zapitao kako je jedno čedno i nevino stvorenje, što je svakako morala biti rođenjem, postala „kurvom“. „Moralna“ rulja koja je uprla prstom u nju, je ram društva u kojem je ona mogla samo to i postati.

Ali najbitnije pitanje ovdje glasi: koliko etike ima u traženju karakterne mape žrtve, prije nego li se osudi zlostavljač? Ko to među nama nema grijeha, pa se bavi tuđim, skrećući pogled sa zločina, na moralni lik žrtve?

Bojimo li se za svoju djecu u ovoj zajednici. Možda ni naša djeca, uz najbolje vaspitanje i ljubav kojim ih budemo obasipali sa unutrašnje strane kućnog praga, neće imati boljeg izbora kada ga prekorače i iskorače u takvo duštvo.

Budimo iskreni, zavirimo u svoju soptvenost pa kažimo sebi jesmo li vidjeli spremnost za prodaju i ekonomsku računicu „kurve“.

Foto: film.onet.pl

To što nas cijena razlikuje, ne mijenja mnogo stvar.

Kao što „kurvu“ iz naše priče, od neke druge razlikuje samo elitni hotel i skupa garderoba.

Tek tada latimo kamen.

Goran Ćetković

Leave a Reply