Kovid-19 „može da preživi na telefonu ili novcu do 28 dana“

Foto: Getty Images
AUSTRALIJSKA DRŽAVNA NAUČNA AGENCIJA UTVRDILA JE DA KOVID-19 MOŽE DA PREŽIVI MNOGO DUŽE NEGO ŠTO SE RANIJE MISLILO
U posljednjem istraživanju australijske agencije CISRO utvrđeno je da je virus „veoma otporan“ i da može da preživi do 28 dana na glatkim površinama poput stakla na mobilnim telefonima – kada se drži na 20 stepeni Celzijusa, što je otprilike sobna temperatura
Korona virus može da opstane zarazan na površinama kao što su novčanice, ekrani telefona i nerđajući čelik do 28 dana, tvrde naučnici.
Australijska državna naučna agencija utvrdila je da Kovid-19 može da preživi mnogo duže nego što se ranije mislilo.
Virus se najčešće prenosi kada ljudi kašlju, kijaju ili razgovaraju.
Ali stručnjaci kažu da se može prenositi i česticama u vazduhu, kao i preko površina kao što su metal i plastika.
Prethodnim laboratorijskim studijama je utvrđeno da korona virus može da preživi dva do tri dana na novčanicama i staklu, i do šest dana na plastici i čeliku, ali rezultati variraju.
Ali u poslednjem istraživanju australijske agencije CISRO utvrđeno je da je virus „veoma otporan“ i da može da preživi do 28 dana na glatkim površinama poput stakla na mobilnim telefonima – kada se drži na 20 stepeni Celzijusa, što je otprilike sobna temperatura.
Poređenja radi, virus gripa može da preživi 17 dana u istim uslovima.
Eksperimenti su izvšreni u mračnoj prostoriji, pošto UV zraci ubijaju virus.

Istraživanje, objavljeno u Žurnalu virologije (Virology Journal), otkriva da virus teže opstaje na toplijim temperaturama – prestao je da bude infektivan u roku od 24 sata kada je bio izložen temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.


„Ako utvrdimo koliko dugo virus opstaje na površinama, moći ćemo preciznije da predviđamo širenje, i bolje zaštitimo ljude“, rekao je izvrši direktor CISRO doktor Leri Maršak.
straživanje koje nas podseća da redovno peremo ruke, ali i čistimo ekrane
Analiza, Palab Goš
Kovid-19 se prvenstveno širi vazduhom. Istraživanje je pokazalo ostaje zarazan u vazdušnim česticama više od tri sata. Manje je poznato koliko može da se proširi preko novčanica i ekrana.
Prethodna istraživanja na nerđajućem čeliku su imala različite rezultate – od tri do 14 dana, na sobnoj temperaturi. Novo istraživanje se bavilo pitanjem koliko virus može da preživi na staklu, papiru, plastici i čeliku. Otkrili su da opstaje i do 28 dana na sve tri površine, na temperaturi od 20 stepeni – znatno duže nego u prethodnim studijama.
Eksperimenti su, ipak, sprovedeni u uslovima koji odgovaraju virusu – u zamračenoj sobi sa stabilnom temperaturom i vlažnošću – tako da virus možda neće tako dobro proći u realnom svetu.
Ovi rezultati nas svakako podsećaju na potrebu da redovno peremo ruke, kao i da čistimo ekrane, i da izbegavamo dodirivanje lica, kako bismo smanjili rizik od zaraze.
Autori istraživanja kažu da sposobnost Kovida-19 da istraje na nerđajućem čeliku na hladnim temperaturama može da objasni kako je virus izbio u industriji prerađivanja mesa i hladnjačama – hiljade radnika je pozitivno na korona virus širom sveta.
CISRO istraživači navode i da njihova istraživanja podržavaju prethodna kojim je utvrđeno da virus može da preživi i na svežoj i na zamrznutoj hrani.
Svetska zdravstvena organizacija kaže: „Trenutno nema potvrđenog slučaja zaražavanja putem hrane“.
Izvor: BBC NEWS na srpskom

Leave a Reply