Koliko je opasna dlaka koju ste našli u hrani?

Foto: thewatchdogonline.com

Kosa u hrani

Kad ugledate tuđu vlas u svom tanjiru, prvo se šokirate, a jelo vam se vjerovatno zgadi. No stručnjaci za zdravlje kažu kako nema opasnosti od širenja bolesti. Vlas se sastoji od proteina zvanog keratin i ne prenosi patogene, piše Popular Science. Čak i da je kontaminirana, neće izazvati zdravstveni problem, piše Korisno.net.

‘Moguće je da bakterija staph, koja uzrokuje prolivv, ostane na vlasi, no to je vrlo malo vjerovatno’, objašnjava Maria Colavinćenco za Huff Post, dermatologinja sa Univerziteta Nortvestern.

Daska WC šolje u javnim WC-ima

Prvo što pomislimo u ovom slučaju su mnogobrojne boleštine i bakterije. Iako je moguće da s javne toaletne daske pokupite bakterije poput E. coli, šanse su vrlo male. Ako sjednete na WC šolju, dodirivat ćete je kožom. Bakterije će teško proći kroz kožu, a da se prenesu, potreban im je dodir sa sluznicom.

Zato postoje male šanse da ćete se zaraziti. Takođe, te bakterije ne mogu dugo preživjeti ako nisu u dodiru s ljudskim organizmom. Puno je važnije dobro oprati ruke i prije i nakon nužde, jer ćete dirati kvaku i ostale predmete. Naravno, ako ne operete ruke, bakteriju možete slučajno prenijeti, na primjer na sluznicu u ustima.

Izvor: korisno.net cafe.ba

Leave a Reply