Kelniš Stouns – škotski Stounhendž

Kelniš Stouns, poznat i kao Standing Stones ili Škotski Stounhendž je kameni krug postavljen oko velike stijene visoke 5 metara, do kojeg vodi ‘aleja’ kamenih blokova dugačka više od 80 metara.

Callanish-Stones-2

Kelniš Stouns je izgrađen 2900-te i 2600-te godine prije nove ere, iako se vjeruje da su na ovoj lokaciji bile građevine i prije 3000 godine pne. Kasnije je dodana i jedna grobnica, a njeno uništenje nam govori kao je lokacija napuštena nekad između 2000 i 1700-te godine pne.

Callanish-Stones-3

Dok neki arheolozi govore da je Kelniš Stouns praistorijski opservatorijum koji je služio za posmatranje nebeskih tijela, posebno Mjeseca.

Callanish-Stones-4

Drugi opet tvrde da je ovo nekada bilo staro keltsko svetište, zbog ostataka grobnice koja je nekoliko puta modifikovana.

Callanish-Stones-5

Lokalna legenda kaže da su ovo nekada bili divovi koji su živjeli na ostrvu, a koji su odbili da se preobrate na hrišćanstvo, zbog čega su za kaznu pretvoreni u kamen.

Callanish-Stones

Druga priča kaže da je u zoru sredinom ljeta “Svijetleći” hodao kamenom avenijom, a neki smatraju da je ova priča vezana za nekadašnji stvarni astronomski značaj kamenja.

Izvor: pixelizam.com
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply