,,Karmina burana“ otvorila Purgatorije

Dugotrajni aplauzi i ovacije brojnih gledalaca pozdravili su spektakularan nastup ansambla opere SNP-a iz Novog Sada

40da7db49c69b7f6e80c0e14e36fdc13
Foto: Siniša Luković, vijesti.me

Dugotrajni aplauzi i ovacije više od hiljadu gledalaca u prepunom auditorijumu ljetnje pozornice u Tivtu pozdravili su preksinoć zaista spektakularan nastup ansambla opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada koji je sjajnim koncertnim izvođenjem čuvene scenske kantate “Karmina burana” Karla Orfa, na najupečatljiviji mogući način otvorio ovogodišnji Festival mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu.

Pod dirigentskom palicom maestra Mikice Jevtića, orkestar i hor od preko stotinu muzičara i pjevača, sa solistima Darijom Olajoš-Čizmić, Igorom Ksionžikom i Vasom Stajkićem, publici je priuštio doživljaj za nezaborav, a oduševljeni komentari gledalaca nakon koncerta simbolično održanog na Svjetski dan muzike, potvrdili su da je Tivat još jednom dokazao da zaista zasluženo nosi epitet grada koji je centralna tačka kulture u Crnoj Gori.

Festrival “Purgatorije” je inače, prije nastupa ansambla SNP-a, zvanično otvorila glumica Jelena Đokić, zahvaljujući se publici, odnosno “svima koji imaju potrebu da naharne duh, koji  su sposobni da osjete i saosjete, koji vjeruju da ton, slika i riječ mogu da vrate smisao u život”.

“Danas, tek na pola 2016. godine imamo dosta razloga da se osjećamo poniženi, obesmišljeni i zauvijek ostavljeni od onih koji su zvijezde bili i zvijezde postali. Veliki Dragan Nikolić, neodoljivi Marinko, najmaštovitiji Tomaž Pandur, svevremeni Bata i Milorad Mandić Manda koji je život dao na daskama koje bi trebalo da život znače. Ukoliko smisao ipak postoji u tih dva-tri sata koliko predstava i koncert traju. Ukoliko umjetnost stvaranja uzdiže i vaše i naše duše na visine dovoljno daleke od ove besmislene, sumnjive i obeshrabrujuće stvarnosti. Ukoliko možemo svi sada da probudimo dijete u sebi spremno da se da. Imam čast da vas sve pozovem u potragu za smislom i proglasim Purgatorije otvorenim!”, kazala je glumica Jelena  Đokić, koja je upravo u Tivtu u prvoj predstavi ovdašnjeg Centra za kulturu – komadu “Bokeški D-mol” prije desetak godina napravila svoje prvo veliko glumačko ostvarenje.

“Purgatorije” se  nastavljaju večeras otvaranjem izložbe slika Andrijane Ivande u 21.30 časova, u galeriji kompleksa srednjovjekovnog ljetnjikovca “Buća-Luković”.

Leave a Reply