JOVANOVIĆ I RADOMAN RAVNOPRAVNO DIJELE GODIŠNJU NAGRADU ČASOPISA KOMUN@ ZA 2022.


Žiri za dodjelu nagrada za doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske baštine Crne Gore časopisa Komun@  u sastavu: akademik Božidar Šekularac istoričar i filolog (predsjednik) , te članovi Mirsad Rastoder, urednik i novinar, i  mr Novica Vujović, doktorant, filolog izabrao je dobitnike ove prestižne nagrade za 2022 godinu.
Nakon detaljnog razmatranja izuzetno vrijednih kandidatura odluka je donešena jednoglasno, pa su Godišnju nagradu za doprinos očuvanju identiteta i afirmacije kulturno-istorijske baštine Crne Gore – „Komun@“ za 2022. godinu ravnopravno ponijeli  doc.dr Aleksandar Radoman i Vladimir Jovanović.

Dr Aleksandar Radoman nagrađen je za monografiju Usmena književnost Boke Kotorske do 1833. godine. Riječ je o autoru više od stotinu naučnih i stručnih priloga, uredniku i priređivaču više od 200 izdanja te autoru tri knjige. 
Nagrađena monografija nastala je nakon godina raščitavanja starih tekstova bokokotorskog književnog nasljeđa u arhivima u Perastu, Cavtatu, Kotoru, Zagrebu i Splitu. Značaj je monografije naglašen činjenicom da je Radoman pronašao 18 vrijednih zbirki rukopisa što su nastali u Perastu od 17. do 19. vijeka. Ovi su rukopisi tek u Radomanovoj monografiji prvi put analizirani hronološki, strukturno i tematsko-motivski, te kontekstualizovani kao cjelina u crnogorskoj usmenoj književnosti s velikim značajem tih rezultata za mnoga pitanja u južnoslovenskim književnostima.
Vladimir Jovanović diplomirani je politikolog, a kao profesionalni novinar radi od 1991. Autor je osam knjiga koje su nastajale od 1998. do naših dana. Ocijenjeno je da je svojim knjigama, feljtonima i člancima Jovanović doprinio da se sazna istina i razbiju manipulacije o značajnim temama iz crnogorske prošlosti. Istraživački rad, dominantno sadržan u njegovim knjigama, kao i feljtonima i autorskim tekstovima objavljivanim na portalu Antena M doprinio je da se na bazi dokumenata saznaju brojne pojedinosti o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Podgoričkoj skupštini, te mnogim primjerima razaranja crnogorskoga identiteta i crnogorske tradicije kroz vrijeme zbog čega je njegov doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore nemjerljiv i neprocjenjivo vrijedan.

Žiri je takođe donio odluku da  dodijeli i dvije  Specijalne plakete i to  Reviji Fokus i  dr Goranu Sekuloviću.
Dr Goran Sekulović

Leave a Reply