Josif Brodski: Besposličar koji je osvojio Nobela

Foto: brainpickings.org

Na sjeveru Rusije u selu Norinsk u Konoškom rejonu u Arhangelskoj oblasti otvoren je muzej velikom ruskom pjesniku Josifu Brodskom. U drvenoj kući u kojoj je, dok je bio u progonstvu, živeo pjesnik koji je kasnije dobio Nobelovu nagradu, posjetioci će moći da vide njegove fotografije i stvari kojima se služio: stolicu, sto, otoman, petrolejsku lampu, kao i posudu za razvijanje fotografija. Kad je kuća renovirana, pronađen je poklopac od šperploče pošiljke, koju je Brodskom uputio otac iz Lenjingrada.

Josif Brodski je bio uhapšen zbog besposličarenja u Lenjingradu 1964, a u progonu je bio 18 mjeseci – od aprila 1964. do septembra 1965. U svojoj drvenoj kući pjesnika je primila Taisa Pesterova. Radeći na „Danilovskom“ poljoprivrednom dobru, Brodski je u selu Norinsku napisao više od 80 pesama. Osim što je radio poljoprivredne poslove, pesnik je u susjednim selima fotografisao svadbe i sahrane. Pravio je i fotografije za dokumenta. Svojoj gazdarici Taisi je nosio vodu i cijepao drva, a u slobodno vrijeme išao je u lokalnu biblioteku i čitao knjige.

Zahvaljujući pomoći čuvenog kompozitora Dmitrija Šostakoviča i drugih autoriteta kulture, Brodski je vraćen iz progona. Po povratku u Lenjingrad više puta je izjavio da je progon za njega bio „srećan dio života“.

Gubernator Arhangelske oblasti, Igor Olov, podsjetio je da je Brodski govorio da je u selu Norinsk upoznao dušu ruskog naroda.

Očeva poruka na paketu (Foto: VK.com)

U junu 1972. Brodski je morao da napusti SSSR jer mu je oduzeto državljanstvo. Emigrirao je preko Austrije u SAD. Zbog sukoba sa vlastima nije mu dozvoljeno da dođe na sahranu ocu Aleksandru.

Novac za restauraciju i uređenje kuće u Norinsku, četiri i po miliona rubalja, dali su moskovski biznismeni. Lokalna administracija obećava da će sačuvati istorijski oblik ovog mjesta i neće dozvoliti da se skrnavi cjelokupni ambijent.

Kuća u kojoj je boravio Brodski (Foto: amazonaws.com)

Povodom 75 godina od rođenja Brodskog, osim skromnog muzeja u Arhangelskoj oblasti, u Sankt Peterburgu će poklonici velikog pjesnika u muzeju Brodskog – u komunalnoj kvartiri (zajedničkom stanu) – moći da vide njegove stvari koje su ostale u kabinetu u Njujorku, a koje je muzeju poklonila njegova udovica.

Veliki pjesnik umro je u Njujorku u januaru 1996.

Stan – muzej
U Peterburgu postoji od 2006. godine muzej-kvartira Josifa Brodskog u domu na Murzi, na Litejskom prospektu (ulici) broj 24. U tom zajedničkom stanu, Brodski je živio od 1960. do 1990. Porodica Brodskog došla je u tu zgradu 1955. Tamo je u komunalnoj kvartiri Brodski napisao prve stihove.
Njegova supruga je sačuvala pisaću mašinu i radni sto.

Izvor: Branko Vlahović novosti.rs

Leave a Reply