Jeti – stvarnost ili mašta?

Foto: spong.com

Oktobra 2003. godine najzad se pojavio dokaz da je mitski sniježni čovjek najvjerovatnije ipak postojao – u davnoj prošlosti. U vječnom ledu Sibira, u Altajskim planinama, nađena je savršeno očuvana noga obrasla u krzno. Ispitivanja su pokazala da je stara nekoliko hiljada godina i da je pripadala nepoznatom biću u mnogo čemu sličnom čovjeku.

Naučnik Loren Kolman sklon je mišljenju da će se priča o Jetiju tužno završiti. On vjeruje kako je sasvim moguće da izumre prije nego što ga otkrijemo, odnosno da je vrsta već izumrla, a da dokazi o njenom postojanju neće biti pronađeni.

To mitsko stvorenje, pola čovjek, pola majmun, već decenijama razbuktava maštu avanturista, prije svega zapadnih. U decembru prošle godine jedna američka televizijska ekipa vratila se sa padina Everesta, između Nepala i Tibeta, objavivši da je pronašla tragove jetija.

U izvještajima svih dosadašnjih očevidaca, Jeti je opisan kao ogromno, dlakavo, majmunoliko stvorenje, sa crtama lica bliskim čovječijim, iza kojeg se širi neprijatan miris. Komunicira, navodno, zvižducima i neobičnim roptanjem.

Izvor: duhoviti.com

Leave a Reply