Jabuka je iz Poljske izašla

„Ako želiš da se suprotstaviš Putinu, jedi jabuke i pij vino od jabuka“, preporučio je svojim čitaocima prošlog ljeta Gžegorž Novacki, urednik poslovnih novina „Puls biznesu“. To je bio njegov odgovor na rusku zabranu uvoza hrane iz EU, što je opet bila uzvratna reakcija na prethodno nametnute sankcije Evropske unije Rusiji.

Poziv se proširio Poljskom brzinom munje. Za samo dva dana među korisnicima društvenih mreža haštag#jedzjablka („jedi jabuke“) postao je najpoznatiji na Fejsbuku, Tviteru i raznim forumima. Stotine ljudi postavljalo je fotografije na kojima su jeli jabuke ili pili vino od jabuka kako bi pokazali svoju solidarnost sa voćarima. „An apple a day keeps Putin away“ (Jedna jabuka dnevno Putina drži podalje) objavljivala je na Tviteru internet-zajednica širom svijeta.

Ruska zabrana uvoza koja je proglašena 6. avgusta 2014, odmah je postala udarna tema u poljskim medijima, prije svega zbog toga što se Poljaci veoma interesuju za sukob u Ukrajini koji se događa iza njihove istočne granice. Mnogi Poljaci smatraju da ih Rusi ugrožavaju. Ti strahovi naročito su porasli nakon aneksije Krima.

Polen Cirque du Soleil Apfel Aktion

Čak i svjetski poznati Cirque du Soleil učestvovao je u promociji poljskih jabuka

Osim toga, embargo, koji je bio odgovor Rusije na sankcije EU, teško je pogodio poljske voćare, a posebno one koji se bave uzgojem jabuka. Do tada je 70 odsto izvoza voća iz Poljske otpadalo na Rusiju. Poljska je jedan od najvećih proizvođača jabuka i sokova od jabuka u Evropi. Prema tamošnjem Državnom zavodu za statistiku (GUS), Poljska je tokom 2014. proizvela 3,2 miliona tona tog voća, a otprilike pola od toga otišlo je u inostranstvo.

Izvoz preko posrednika

U početku je voćarima bilo zaista teško, tako da su morali da spuštaju cijene. Ali od marta 2015. situacija se poboljšala. Prodaja je porasla za 47 odsto u odnosu na prošlu godinu. Poljske jabuke su na veliko kupovale Belorusija i Srbija, čija je pak velika mušterija – Rusija. Prema poljskom trgovinskom portalu Sadyogrody.pl, u trgovini između Srbije i Rusije dominirala je jeftina vrsta jabuka ajdared, a to je vrsta koju najvećim dijelom uzgajaju baš poljski voćari.

Poljski proizvođači uspijevaju da zaobiđu ruske sankcije na još jedan način. Umjesto voća, u Rusiju izvoz poluproizvode, poput koncentrata jabuke. Godine 2014. prodaja koncentrata stostruko je porasla: sa sto tona u 2013. godini, na 10.000 tona. Čak i firme iz SAD kupuju koncentrat jabuke iz Poljske u velikim količinama. Cijena industrijski upotrebljivih jabuka porasla je u posljednjih nekoliko mjeseci za dva do tri puta.

Pozitivna perspektiva

Čini se da su teška vremena prošla. „Ako će Rusija i dalje da kupuje jabuke iz Bjelorusije, Ukrajine, Srbije i Makedonije, onda će te zemlje da izvoze svoju cjelokupnu proizvodnju i moći da za sebe kupuju poljske jabuke“, izjavio je Miroslav Mališevski, predsjednik poljske Udruženja voćara, za poljsku novinsku agenciju PAP.

Prodaja poljskih jabuka porasla je prošle godine i u Poljskoj sa 16 na 18 kilograma po stanovniku. Teško je reći ima li to veze sa ruskim embargom, sa medijskom kampanjom za spas poljskih voćara ili je to jednostavno zbog nižih cijena. U leto i jesen 2014. jabuke su bile sveprisutne: besplatno su se dijelile po vozovima, političari i druge osobe iz javnog života demonstrativno su ih jeli u javnosti. Međunarodni mediji izvještavali su o pravoj kampanji. I ugledni gosti iz inostranstva pružali su podršku, npr. umjetnici poznatog Cirque du Soleil.

Apfelwein

U samoj Poljskoj više se jedu jabuke i pije vino od tog voća

Propratni efekat embarga je popularnost vina od jabuka, koje sada u Poljskoj može da se kupi u gotovo svakoj prodavnici i kafiću, što nije bio slučaj prije dvije godine.

Čudo na Visli

Uprkos (a možda i zbog) ruskog embarga, poljski proizvođači hrane bjeleže nevjerovatno dobre uspjehe. Štaviše, 2015. bi mogla da bude rekordna godina za cijelu tu privrednu granu. Od janura do kraja maja 2015. Poljaci su u inostranstvo izvezli prehrambene proizvode u vrijednosti od 9,3 milijardi evra. Ta brojka bi do kraja godine trebalo da poraste na 25 milijardi evra, uveren je poljski ministar poljoprivrede Marek Savicki (prošle godine zabjeležen je izvoz u vrijednosti od 22 milijarde evra). Savicki navodi da Poljska izvozi hranu u 73 zemlje, a kvalitet proizvoda je, kako kaže, cijenjena svuda. Rekordne brojke očigledno su propratni efekta ruskog embarga. Poljski proizvođači pronašli su nova tržišta na Bliskom istoku, u Aziji i Africi.

Status kvo u Rusiji

Nasuprot tome, situacija u Rusiji nije se mnogo promijenila. Embargo na uvoz voća, mesa, mliječnih proizvoda, ribe, plodova mora i koštunjavog voća iz EU, produžen je za još pola godine. Osim toga, zabranjen je i uvoz cvijeća iz Poljske, Holandije, Litvanije, Slovačke, Češke, Italije i Njemačke. Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji „Ria novosti“, to cvijeće „opasno je za rusku privredu i zaraženo mikroorganizmima“.

Baš kao i ranije, račun će platiti ruski potrošači. Cijene cvijeća će rasti, isto kao i cijene namirnica.

Izvor i foto: dw.de