Ispod lošeg krova – Karavađo

Vlasnici kuće u blizini jugoistočnog grada Tuluza otkrili su 400 godina staru sliku kada su pokušali da riješe problem prokišnjavanja plafona

Foto: static.rs.n1info.com

Slika, koja je otkrivena u potkrovlju jedne kuće u Francuskoj, „autentičan“ je rad velikana italijanskog baroknog slikarstva Mikelanđela Merizija da Karavađa, a njena vrijednost bi mogla biti do 120 miliona eura, saopštili su danas stručnjaci.

Slika, čije su mjere 144 sa 175 centimetara, pronađena je u aprilu 2014. godine, podsjeća AFP. Vlasnici kuće u blizini jugoistočnog grada Tuluza otkrili su 400 godina staru sliku kada su pokušali da riješe problem prokišnjavanja plafona.

Slika, koja prikazuje kako Judita odrubljuje glavu generalu Holofernu, pripada apokrifnoj knjizi o Juditi, a nastala je između 1600. i 1610. godine i u „iznenađujuće je dobrom stanju“, tvrde stručnjaci.

Stručnjak Erik Turkin rekao je da slika ima „svjetlost i energiju tipičnu za Karavađa, bez grešaka, a urađena je sigurnom rukom i slikovnim stilom, što je čini autentičnom“.

S njim je saglasan i stručnjak za Karavađa, Nikola Spinoza, koji je i bivši direktor muzeja u Napulju, dok stručnjak za italijanskog slikara, Mina Gregori, navodi za jedan francuski umjetnički list da slika nije original, iako je „nesumnjivo kvalitetno urađena“.

Izvor: cdm.me

Leave a Reply