Iguasu – najspektakularniji vodopadi na svijetu

Naziv Iguasu vuče porijeklo iz jezika naroda Guaran od reči „y“ (što znači vode) i „guasu“ (što znači velike).

Guarani legenda o nastanku ovog vodopada govori o namjeri boga da se oženi prelijepom djevojkom Naipi, no ona je pobjegla sa svojim ljubavnikom Tarobom u kanuu. U gnijevu, bog je rascijepao rijeku stvorivši vodopad i osudivši ljubavnike na vječni pad.

Vodopadi, koji su locirani u nacionalnim parkovima „Iguazú“ u Argentini i „Iguaçu“ u Brazilu, sastoje su od 275 slapova visine do 70 metara, duž 2,7 kilometara.

Neke od individualnih grupa visoke su do 82 metra, dok je većina visoka oko 64 metara, te oko 900 metara kanjona od ukupno 2,7 kilometara nije prekriveno vodopadima.

Rijeka Iguasu pritoka je Parane, nizvodno od čuvene hidroelektrane „Itaipu“. U blizini vodopada, sa svake strane rijeke, nalaze se dva grada: brazilski Fos do Iguasu i argentinski Puerto Iguasu.

Prvi Evropljanin koji je posjetio vodopade bio je španski konkistador Alvar Nunjes Cabesa de Vaka 1541, prema kojem je nazvan jedan od slapova na argentinskoj strani, kao i prema Boseliju koji je slapove ponovo otkrio u 19. vijeku.

Izvor: blic.rs
Foto: Profilmedia

Leave a Reply