Herceg Novi: XXIX Filmski festival

Foto: wikimedia.org

Dvadeset deveti Filmski festival u Herceg Novom, Montenegro Film Festival, od 1. do 7. avgusta, prikazaće 90 filmskih ostvarenja u četiri bioskopa na otvorenom – na tvrđavama Kanli kula i Forte mare, na Trgu od muzike i atrijumu Kuće Iva Andrića. Tokom Festivala biće projektovani igrani filmovi iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Francuske, Njemačke, Grčke, Rumunije, Turske, zatim dokumentarni filmovi sa skoro svih kontinenata i studentska ostvarenja iz osam filmskih škola regiona.

,,Od  2009. godine – kada je FFHN dobio status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, Ministarstvo kulture i grad Herceg Novi potvrđuju svoju odluku o dobroj saradnji i  iskrenoj želji da ova svetkovina filma napreduje. Naizgled mali, ali u organizacionom i kvalitativnom smislu značajni koraci, ogledaju se i ove godine u većem broju filmova, novim prostorima u kojima će biti prikazivana  studentska  ostvarenja – atrijum kuće Iva Andrića, boljoj opremi, većem broju festivalskih gostiju, široj listi adresa sa kojih filmovi stižu u hercegnovske ljetne bioskope  na Kanli kuli i tvrđavi Forte mare. Na pragu zrelosti, u susret tridesetom izdanju FFHN, možemo reći da svi koji učestvuju  u pripremi Festivala i kreiranju njegovih sadržaja, svi koji planirane programe realizuju, ili na Festivalu  promovišu filmsko stvaralaštvo ostaju u dobroj sprezi”, kaže poslovni direktor Festivala, Zoran Živković.

Na večerašnjem otvaranju Festivala publika će moći da vidi ostvarenje laureata ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu, film ,,Dipan“ francuskog reditelja Žaka Odijara. Kako je najavljeno, film nije u takmičarskoj konkurenciji.

,,Ova mediteranska svetkovina filma  ostaje pri konceptu  moderne, otvorene i dinamične  manifestacije,  koja će i ubuduće  zauzimati važno mjesto na kulturološkoj mapi regiona, ali i Evrope”, najavljuju organizatori Festivala.

Prema selekciji koju je napravio umjetnički direktor Festivala, reditelj Srdan Golubović, u glavnom takmičarskom programu na Kanli kuli biće prikazani: crnogorski film ,,Gorčilo“ reditelja Milana Karadžića, slovenački ,,Ti mene nosiš“ rediteljke Ivone Juka, ,,Pesma moje majke” turskog reditelja  Erola Mintasa, ,,Ničije dete” srpskog reditelja Vuka Ršumovića, srpski film  ,,Branio sam Mladu Bosnu” reditelja Srđana Koljevića, zatim srpsko-hrvatsko-slovenačko-makedonski film ,,Bićemo prvaci sveta” u režiji Darka Bajića, rumunski ,,Aferim” reditelja Radu Žudea, onda ,,Otok ljubavi” rediteljke Jasmile Žbanić, ,,Travelator” reditelja Dušana Milića, hrvatski film ,,Takva su pravila”  Ognjena Sviličića, bugarski  ,,Lekcija” Kristine Groževe i Petra Valčanova, zatim ,,Mediteran” Jonas Carpignana, film ,,A blast” reditelja Silasa Cumerkasa i  film ,,Lekcija” bugarskih reditelja Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

,,O iskodu ovogodišnjeg takmičenja odlučivaće žiri u sastavu: Iv Boase, jedan od najznačanijih francuskih i evropskih filmskih stvaralaca, Goran Marković, istaknuti filmski i pozorišni reditelj, scenarista i dramski pisac iz Beograda i reditelj Draško Đurović iz Podgorice”, najavljuju u organizaciji.

Međunarodni žiri najboljim ostvarenjima će dodijeliti Veliku zlatnu  mimozu – grand prix festivala za najbolji film, zatim nagradu za režiju, za najbolju žensku i mušku ulogu, nagradu za najbolji scenario, za kameru, za najbolji studentski i dokumentarni film, onda nagradu Fondacije ,,Živko Nikolić”, kao i priznanje ,,Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala, koje dodjeljuju Filmski festival Herceg Novi i Centar film – Beograd.

,,Izuzetno nam je zadovoljstvo da predstavimo i dokumentarne filmove koji će biti projektovani na Trgu od muzike, ispred Muzičke škole, gdje će se, nadamo se, kao i prošle godine okupiti značajan broj ljubitelja dokumentaraca. Kratki dokumentarac, za pet godina prisustva na Festivalu privukao je i odnjegovao svoju publiku – Novljane, domaće i strane turiste, goste Festivala, filmadžije, novinare i kritičare”, kaže selektor dokumentarnog filma, crnogorski reditelj Vladimir Perović.

Studentska filmska ostvarenja, od ove godine, publika će moći da pogleda u atrijumu Kuće Iva Andrića. Selekciju studentskih filmova obavio je reditelj Srđan Koljević. Riječ je o selekciji ostvarenja mladih autora – studenata filmskih škola Crne Gore i regiona.

Bojana Obradović

Leave a Reply