Grand Pri Maksimu Ljuкоvu za film „Reporter“

Kijev je bio domaćin dodjele nagrada filmskog festivala „Kinomedia“ za sezonu 2014-2015.

Foto: kievtown.net

„Kinomedia“ je nekomercijalni filmski festival o načelima rada novinara, reportera, televizijskih kuća, PR-obveznika i ostalih koji pišu, snimaju, govore i stvaraju u području medija. Organizatori su nezavisna udruženja radiotelevizija.

Ove godine, žiriju je dostavljeno 28 filmova, od kojih su 19 bili u finalu i izboru za Grand Pri.

Glavna nagrada je dodijeljena je Maksimu Ljuкоvu za film „Reporter“. Radnja filma je fascinantna detektivska priča u kojoj novinar rješava ubistvo.

Pobjednik u kategoriji „Animirani film“ je Dmitrij Bondarčuk za film „Zid“. Film govori o zidovima informacija koje su, po mišljenju autora, jače od opeke.

Najbolji u kategoriji „igrani film“ su Dmitrij Dubin i Tatjana Červonij. Njihov film „otrovna testenjina“ govori o štetnim uticajima televizijske propagande za vrijeme rata.

Viktoria Gajbonjuk sa filmom „Katarina“ je pobjednik u kategoriji „Dokumentarni film“. Glavna junakinja filma je Katarina, prodavačica u kiosku, koja ne čita novine.

U kategoriji „Eksperimentalni film“, nagradu je osvojio Aleksej Zajarni. Njegov film „Sloboda protiv slobode” govori o sukobu između dvije osobe s radikalno suprotstavljenim stavovima. Osim toga, posebna pažnja posvećena je ulozi medija kao posmatrača procesa pronalaženja kompromisa.

Nagradu publike dobio je Roman Zavada za film „Nezavršena bajka“ s animiranim prototipovima slobode govora i Ministarstva informacija.

Izvor: i-pro.kiev.ua.

Leave a Reply