GI Zdravi Mojkovac : Stop politizaciji borbe protiv rudnika

Mojkovac

Povodom protesta zakazanog za danas, subotu 9. marta obavještavamo građane da GI Zdravi Mojkovac ne podržava način i vrijeme protesta te istom neće ni prisustvovati, saopšteno je iz te ogranizacije.
Kako su istakli iz GI Zdravi Mojkovac, iz njima nepoznatih razloga, niko od članova nije kontaktiran povodom organizacije protesta i za isti su, kako naveode čuli putem medija.
“Ne bi to bilo važno da imamo čistu situaciju ali ovdje sve ukazuje da neko želi da izbjegne građane”, poručuju u saopštenju.
Kako dalje navode, iako nijesu upoznati direktno, imaju saznanja ko su ljudi koji čine organizacioni odbor istih.
“Mojkovac je mali grad, svi se znamo. Recikliranje i rehabilitacija određenih partijskih vojnika i politizacija borbe protiv rudnika, kao i korišćenje iste za sopstvene i partijske ciljeve je situacija u kojoj apsolutno ne želimo da učestvujem”, ocjenjuju.
Iz GI Zdravi Mojkovac, izričito naglašavaju, “kada su u organizaciji prisutni oni koji su doveli i godinama sarađivali sa rudarskom kompanijom. U to vrijeme im živa (Hg) nije bila opasna već isplativa. Sada, kada su građani iznijeli borbu, oni se u samom finišu pokušavaju nametnuti kao spasioci”.
“Mišljenja smo da je po srijedi zloupotreba povjerenja građana i bespotrebno trošenje energije građana”, ističu. .
Kako ističu, protest je što su od starta govorili, vid pritiska koji dolazi kao nužna mjera i mora uvijek biti u pravo vrijeme da bi postigao svoju svrhu.
Stoga se pitaju: za koje i čije interese se organizuje protest kad mu vrijeme nije?
“Odluka Vlade još nije donesena i smatramo da treba sačekati dodatno mišljenje. Protest je krajnji alat. Iako legitiman i kao “upozorenje”, protest je krajnji vid pritiska. Tada protest postaje oružje u rukama naroda”, poručuju.
Iz GI Zdravi Mojkovac poručuju da ne podržavaju protest iz navedenih razloga i ne žele da mu daju bilo kakav legitimitet.
“Mišljenja smo i da je pozivanje građana na ulicu i blokada saobraćaja suvišan i potencijalno rizičan potez”, ističu.
Naposljetku, dodaju, ova borba se primakla kraju zbog pravilnog redosljeda koraka, mnogo uložene energije i znanja i masovne podrške građana, a ne zbog političara ili “zelenih fb statusa” onih koji su odmagali u ovoj borbi i živi se nisu čuli kada je prethodni premijer najavljivao žrtvovanje Mojkovca. Takvi su prvi put rekli nešto protiv rudnika putem fb statusa nakon pada čuvene “ZELENE” Vlade.
Poručuju da su svi slobodni da rade kako misle da treba.
“Mi iskreno želimo da protest, koji se organizuje na Zadušnice, bude miran i dostojanstven, a ne da posluži kao argument političkim subjektima da je “više njihovih nego naših” i da samim tim ugrozi sve do sad i dovede do polarizacije građana.
P. S. Ne nasijedajte na manipulacije tipa: potpisaće ugovor ako ne izađemo. Jer neće i nije istinita podvala koja se plasira”, zaključuju iz GI Zdravi Mojkovac.

Leave a Reply