Gdje kradu bicikl svakih 90 sekundi?

U Njemačkoj se veoma njeguje kultura vožnje bicikla. Mreža biciklističkih staza je dobro razgranata, a biciklisti su ravnopravni učesnici u saobraćaju. Ljubav Njemaca prema biciklizmu godinama raste, prodaja bicikala cvjeta, povećava se svijest o očuvanju okoline. Ali, i kradljivci su sve aktivniji: u prosjeku svakih 90 sekundi nestane jedan bicikl.

Broj ukradenih bicikala u 2014. godini je rekordan u posljednjih pet godina. Policija je zabjeležila 340.000 krađa bicikala, što je porast od sedam odsto u odnosu na 2013. objavio je Njemački savez osiguranja. Nadoknađena je šteta za 210.000 ukradenih osiguranih bicikala, za što su njemačka osiguranja u 2014. isplatila 100 miliona evra. Dakle, u prosjeku su osiguranja isplatila 490 evra po biciklu.

Gdje se najviše krade?

Zehn Gründe für Brandenburg Deutschland Bildergalerie Radfahrer Oder Ratzdorf

Više od četvrtine Njemaca (27 odsto) barem je jednom bilo žrtva krađe bicikla. Ni u jednom gradu sa više od 200.000 stanovnika se ne ukrade toliko bicikala kao u Magdeburgu, u istočnom dijelu Njemačke. Od velikih gradova, Berlin, Bremen i Hamburg na sjeveru Njemačke, pri samom su vrhu po broju ukradenih bicikala. Ipak se ne mogu uporediti s manjim univerzitetskim gradovima poput Magdeburga ili Minstera, budući da je tamo nadprosječno velik broj biciklista.

Šta može da učini policija?

Od ukupnog broja prijavljenih krađa bicikala u prošloj godini, riješeno je samo 9,6 odsto. Ovako mali broj uhvaćenih pokazuje da je država kapitulirala u odnosu na ovaj masovni kriminal. Berlinski istražitelji kažu da zbog manjka osoblja, retko mogu izaći na lice mjesta i pronaći sigurni dokaz. U borbi protiv kriminala, moraju postaviti prioritete. A, kako kažu, krađa bicikala im je nisko na listi prioriteta.

Predsjednik Njemačkog biciklističkog kluba (ADFC) Ulrih Siberg ne želi s tim da se pomiri. Za novine je izjavio da je „krađa bicikala masovni kriminal koji policija trivijalizuje“. On se zauzima za sigurna parkirališta za bicikle na stanicama i javnim mjestima i smatra da je u policiji potrebno više istražitelja.

Pozitivan primjer Bavarske

Čini se da se policija, uglavnom, predala u borbi protiv kradljivaca – osim u Bavarskoj. Primjer Minhena pokazuje da povećanje policajaca angažovanih oko sprječavanja krađe bicikala i te kako pomaže. U glavnom gradu Bavarske stopa riješenih slučajeva ukradenih bicikala iznosi 17 odsto, što je četiri puta više nego u Hamburgu. „Mi kontrolišemo situaciju mnogo više nego u drugim gradovima i na ulicama ima više policajca. Oni moraju da paze i automobile i bicikle“, rekao je Sven Miler iz policijske uprave u Minhenu, za Velt.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman oslanja se na povećane kontrole u graničnim područjima gde je i uhapšeno više članova kriminalnih grupa. „Istraživanja su pokazala da organizovane grupe uglavnom iznajmljuju skladišne prostore i podrume kako bi ukradene bicikle mogli da sklonr do masovnog transporta“, kažu u Ministarstvu.

Zaštitite svoj bicikl od krađe

Bildergalerie der beliebtesten Radfernwege Rhein

Kada se bicikl nađe u rukama kriminalaca, teško da će ga vlasnik ponovo dobiti. Kvalitetni bicikli se često već u Njemačkoj rastave na djelove i onda se prodaju na internetu ili buvljacima. Često mijenjaju vlasnike i policija im teško ulazi u trag.

U policiji ističu i ličnnu odgovornost vlasnika bicikala. Protiv krađe najviše pomaže debeo lanac. A poželjno je imati i račun od bicikla, broj okvira, fotografiju, marku i boju bicikla. Policija sugeriše da se ti podaci čuvaju u mobilnom telefonu, kako bi uvek bili pri ruci – u slučaju krađe. A ko svoj bicikl registruje kod policije, ima još jedan vidljiv dodatak na biciklu kojim može zastrašiti lopova.

Izvor i foto: dw.de