Frirsu počasno „Srce Sarajeva”

Britanski reditelj dobitnik je počasnog „Srca Sarajeva” 22. Sarajevo film festivala (SFF), koje mu je dodijeljeno za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti

StivenFrirs_0
Foto: SEEcult.org

Počasna nagrada biće uručena Frirsu tokom 22. SFF-a, koji će biti održan od 12. do 20. avgusta, a najavljen je i poseban program filmova  tog istaknutog i provokativnog reditelja. Frirsovo poslednje ostvarenje „Florence Foster Jenkins”, u kojem igraju Meril Strip i Hju Grant, biće prikazano u Open Air programu.

Rođen 1941. godine, Frirs je studirao pravo na Univerzitetu Kembridž, a zatim je započeo karijeru u Teatru Rojal Kort i radio najpre kao asistent reditelja na filmovima „Morgan” i „If” . Režirao je sedamdesetih godina 20. veka brojne zapažene TV drame prema tekstovima Alena Beneta, Toma Stoparda, Pitera Prinsa, Nevila Smita i Edrijena Mičela.

Uspešnu rediteljsku karijeru na filmu započeo je 1985. niskobudžetnom komičnom dramom „My Beautiful Laundrette” kojom je postigao i značajan komercijalni uspjeh i stekao naklonost kritike.

U Holivudu je debitovao 1989. filmom „Opasne veze” koji je nominovan za šest nagrada Oskar. Potom je u produkciji Martina Skorsezea snimio film „The Grifters” koji je 1991. nominovan za Oskara za najbolju režiju. Frirs je 1998. režirao vestern „The Hi Lo Country”, a u narednom filmu, komediji „Hi Fidelity” o ljubavnim vezama i vjernosti, vratio se sebi svojstvenijim temama.

Na britansku televiziju vratio se 2003. kako bi režirao film „The Deal” o prelomnim trenucima u odnosu Gordona Brauna i Tonija Blera, što je ujedno bio i prvi film u kojem su ta dva uticajna političara portretisana za televiziju. Film je snimljen prema scenariju Pitera Morgana, sa Majklom Šinom u ulozi Blera, a 2004. je osvojio nagradu Bafta za najbolji TV film. Godinu dana kasnije Frirs je režirao „Mrs Henderson Presents” sa Džudi Denč i Bobom Hoskinsom u vodećim ulogama, a zatim i „Kraljicu” sa Helen Miren u naslovnoj ulozi. „Kraljica” je postigla značajan komercijalni uspeh, te osvojila nagradu Bafta za najbolji film, a Mirenova Oskara za najbolju glumicu.

Frirs je 2009. režirao film „Cheri” o ljubavnoj vezi sredovječne pariske kurtizane sa mladim sinom njene prijateljice. U filmu „Tamara Drewe” iz 2010. ponudio je ironičan osvrt na miran život u engleskoj provinciji, a usledili su filmovi „Lay the Favorite” ,Muhammad Ali’s Greatest Fight” koji je snimio za HBO, 2013. godine „Filomena” i 2015. „The Program” o biciklisti Lensu Armstrongu. Dramu „Filomena” predstavio je na 42. Festu u Beogradu, na kojem je gostovao sa koscenaristom i glavnim glumcem Stivom Kuganom i scenaristom Džefom Poupom. Frirs je bio član mnogobrojnih žirija za prestižne nagrade, a 2007. godine predsjedavao je i žirijem 60. Kana.

SEEcult.org

Izvor: politika.rs

Leave a Reply