‘Dnevnik mašinovođe’ otvara Filmski festival

Projekcijom filma “Dnevnik mašinovođe” reditelja Miloša Radovića večeras u 21 sat na Kanli kuli počinje jubilarni 30 Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival. Smotru  koja se ove godine održava pod sloganom “Dodir filma”  otvoriće glumac Mustafa Nadarević

34c70efbae4ff04e8806a1d3c1f92d4a
Foto: OCDN.EU

“Istorija hercegnovskog festivala je na najlepši način postala presjek istorije savremenog jugoslovenskog, ali i post jugoslovenskog filma”, ističe umjetnički direktor i selektor festivala, reditelj Srdan Golubović.

“Festival koji je nastao u slavu reditelja, postao je mnogo više od toga, najznačaniji, najodaniji i najdosljedniji most između kinematografije zemlje u kojoj smo nekad živjeli i nekih novih, specifičnih, različitih, savremenih kinematografija zemalja sa prostora bivše Jugoslavije. Ta misija festivala je ostvarena bez jugonostalgičarske patetike i žalopojki za vremenom koga više nema, već je festival prirodno preuzeo ulogu da ponovo okupi i predstavi nove kinematografije zemalja bivše Jugoslavije. Nenametljivo i nepretenciozno, hercegnovski festival je učinio ono što je radio od nastanka festivala, ponovo okupio prijatelje i povezao kulturni prostor kome svi pripadamo”, ocijenio je Golubović.

Tokom sedam festivalskih večeri u zvaničnoj konkurenciji biće prikazano deset filmova sa prostora bivše Jugoslavije, kao počast prvom izdanju, tradiciji festivala i velikom jubileju koji se proslavlja ove godine.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu glumica Varja Đukić, reditelj Ognjen Sviličić i dramaturg Aleksandar Radunović. Promotivno lice je mladi crnogorski glumac Momčilo Otašević.

Program festivala organizovan je u tri takmičarske kategorije: dugometražni igrani film, dokumentarni film i selekciju  filmova  studenata regionalnih filmskih škola. Četvrti segment je revija  filmova nagrađenih na najvećim evropskim festivalima.

U penziju sa neslavnim rekordom

Film “Dnevnik mašinovođe”, za koji scenario i režiju potpisuje  Miloš Radović, priča je o Iliji, šezdesetogodišnjem mašinovođi, na korak do penzije. On drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima priprema se da nastavi porodičnu tradiciju. Ilija ga upoznaje sa poslom i činjenicom da su nesreće neizbježne.

Sima se plaši, on ne želi da postane ubica. Najviše ga zanima koliko će vremena proći dok mu se ne desi prvo gaženje. Uloge tumače  Lazar Ristovski, Petar Korać, Pavle Erić, Mirjana Karanović, Mladen Nelević, Nina Janković. Van konkurencije biće prikazan film “Biserna obala” Duđana Kasalice koji je i reditelj i scenarista.

Izvor: Slavica Kosić, vijesti.me

Leave a Reply