FDA: Vidimo se u pozorištu

Foto: sandzakpress.net

Četrdeset peti Festival dramskih amatera Crne Gore održaće se u Bijelom Polju od 8. do 12. juna, u organizaciji JU Centra za kulturu Bijelo Polje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje.

Večeras će u Galeriji Centra za kulturu u 20 časova biti upriličena izložba slika akademskog slikara Peđe Rakićevića iz Kragujevca, što će najaviti ovogodišnji dramski praznik Bijelog Polja. Rakićević je član ULUS-a, Pacific ART League of Palo Alto i Berkley Art Center-a.

,,Posjetioci izložbe biće u prilici da uživaju u radu umjetnika koji je dobitnik mnogobrojnih nagrada za umjetničko stvaralaštvo, uključujući i UNICEF-ovu nagradu za antiratnu tematiku”, kaže Izet Erović, direktor Centra za kulturu Bijelo Polje.

Glumac i reditelj Izet Mulabregović odabrao je sedam predstava za ovogodišnji Festival dramskih amatera.

Nakon svečanog otvaranja, koje je zakazano za utorak u 19 časova, publici će se predstaviti Kolašinsko amatersko pozorište predstavom ,,Avionsporting” u režiji Zorana Rakočevića. Isto veče ljubitelji teatra moći će da uživaju u predstavi ,,Plava soba” u režiji Slaviše Grubiša i Marije Backović, koja je djelo Omladinskog dramskog studija JU ,,Zahumlje” iz Nikšića.

,,U srijedu, druge noći, slijedi nastup Dramskog studija KIC ‘Budo Tomović’ iz Podgorice – predstava ‘Krug’, koju je režirao Sejfo Seferović po tekstu Enesa Kiševića. Nakon nje slijedi Škola glume Centra za kulturu ‘Nikola Đurković’ iz Kotora i predstava ‘Bog’, koja je autorski projekat Petra Pejakovića”, najavljuje Erović.

U četvrtak će nastupiti glumci KKC ,,Akord” iz Nikšića i Centar za kulturu Danilovgrad, koji će odigrati predstavu po tekstu Saše Večanskog i Dragana Kneževića ,,Zaboravljeni zločin”, u režiji Dragana Kneževića.

Iste večeri publika će moći da vidi predstavu grada domaćina ,,Odjeci”, u režiji Gorana Bjelanovića, a po motivima drame ,,Čas” Ežena Joneska.

Poslednje noći Festivala, u petak, u 19 časova, publici će se predstaviti Dramski studio KIC „Budo Tomović” predstavom „Veče na psihijatriji”, što je autorski projekat Dragana Koprivice.

Uoči proglašenja pobjednika, a u njihovu čast, u 20:30 časova biće izvedena predstava „Ljubaf” u režiji Ferida Karajića, koju će izvesti studenati završne godine FDU Cetinje, nakon čega će, u 23 časa, biti saopštena odluka žirija o nagrađenima.

Ovogodišnji Festival pratiće žiri u sastavu: glumac i direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić, doc. dr Zoran Koprivica i mr Blaga Žurić.

Svakoga dana u 11 časova u Centru za kulturu biće organizovani razgovori o predstavama, koje će voditi novinar i publicista Vanja Kovačević.

Ulaznica za svaku predstavu na 45. FDA Crne Gore koštaće 1 euro.

Bojana Obradović

Leave a Reply