Evropska komisija predstavila investicioni paket od 3,2 milijarde eura za Z.Balkan

Evropska komisija predstavila je danas značajan investicioni paket od 3,2 milijarde eura za podršku 21 projektu povezivanja u oblasti transporta, digitalne tehnologije, klime i energije na zapadnom Balkanu.

Ovo je prvi veliki paket projekata u okviru ambicioznog Ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan, koji je Komisija usvojila u oktobru 2020. Projekti su osmišljeni tako da donesu opipljive koristi za svih šest partnera u regionu, saopštila je Evropska komisija.
„Investicija od 76 miliona evra za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, obezbijediće da prečišćene otpadne vode budu ispušten u skladu sa standardima EU. Ovo će zaštititi zdravlje ljudi i donijeti ekološke koristi za okolne rijeke i jezera“, navodi se u dokumentu EK.
Tokom narednih godina, Ekonomsko-investicioni plan će mobilisati do 30 milijardi eura investicija, kao kombinacija grantova, preferencijalnih zajmova i garancija. Plan će pomoći da se zatvori jaz u razvoju između Evropske unije i regiona i podržaće ekonomski oporavak nakon pandemije. Plan će takođe pomoći u realizaciji šire strategije „EU Global Gateway“, koja je pokrenuta u decembru 2021.
„Ovim velikim investicionim paketom ubrzavamo realizaciju Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan na terenu. Identifikovali smo ove vodeće projekte u bliskoj saradnji sa našim partnerima. Bolje i održivije veze u transportu, digitalnoj infrastrukturi i obnovljivoj energiji podstaći će ekonomiju, pokrenuti zelenu i digitalnu tranziciju u regionu i donijeti niz mogućnosti za ljude i preduzeća na Zapadnom Balkanu i širom EU. Ove investicije će takođe ubrzati integraciju regiona, u skladu sa njegovom jasnom evropskom perspektivom“, kazao je Oliver Varhelji, komesar za proširenje i politiku susjedstva.

Izvor:TVCG

Leave a Reply