Elizabet Tejlor umrla zbog – jednog slova

Kako je novinaru Saši Pajiću, to što je slučajno postao autor jedne skandalozne novinarske “patke“, pomoglo da od slavne glumice dobije, prvo šamar, a onda i ekskluzivan intervju

Foto: kurir.rs

Polovinom marta 1958. godine, u Beograd je doputovala već tada slavna filmska zvijezda Elizabet Tejlor i poznati američki glumac i producent Majkl Tod, jedan od njenih sedam muževa. Smjestili su se u „Metropol“, tada najelitniji i najprestižniji beogradski hotel. Na svečanu večeru organizovanu u njihovu čast, naravno, nagrnula i bulumenta novinara i snimatelja u nadi da će napraviti rubriku ili dobar snimak.

Hirovita i nedodirljiva filmska diva, pred kojom je već išla velika slava i čije je ime sve češće spominjano u nominacijama za najveća filmska priznanja, nije, međutim pokazivala nikakvo interesovanje za pripadnike „sedme sile“, a i njen goropadni muž prosto nije dozvoljavao da joj se iko približi.

Razočarani, novinari su počeli da se razilaze. Ostali samo oni najuporniji. Među njima poznati fotoreporter „Borbe“ Nikola Bibić i mladi saradnik „Večernjih Novosti“ Aleksandar – Saša Pajić.

U jednom trenutku, Pajić je uvrebao priliku, prišao stolu slavnih gostiju i na perfektnom engleskom se obratio Majklu Todu:
„Slušajte, gospodine, ja mislim da imam pravo na intervju sa gospođom Tejlor, ženom koju sam prvo sahranio a potom je i vaskrsnuo…“
Elizabet Tejlor, koja je do tog trenutka sjejdela potpuno nezainteresovana i nije obraćala nikakvu pažnju na nasrtljive novinare i rasprave njenog muža sa njima, odjednom je poskočila, prišla Pajiću i pljusnula mu vruć šamar.

„Ovaj susret sam odavno čekala, gospodine, ovo je bilo zbog sujeverja, a sad sjedite i pitajte šta želite…“
Sjutradan je osvanuo ekskluzivni Pajićev intervju sa velikom glumicom, ali i objelodanjena cijela priča o jednoj skandaloznoj novinarskoj „patki“ „Večernjih novosti“ čiji je autor nevoljno bio upravo Aleksandar – Saša Pajić.

Tada mladom saradniku prvog večernjeg lista u Jugoslaviji, Saši Pajiću, koji je dežurao noću u redakciji, koleginica Mira Drobac je telefonom javila da joj se učinilo da je na nekoj njemačkoj radio stanici čula da je umrla Elizabeta Tejlor. Pajić je istog časa to prenio dežurnom uredniku, očekujući da će ovaj to provjeriti. Uvjeren, valjda, da su sve loše vijesti tačne, urednik to u cajtnotu nije učinio već je vijest pustio bez provjere i navođenja izvora, potpisujući, naravno, Pajića kao autora.

Foto: Nikola Bibich

Kako su “Večernje Novosti“ tada štampane u “Borbinoj“ štampariji, “ekskluzivna“ vijest je sjutradan osvanula i u tom listu, a neko je “prokrijumčario“ i “Politici“ pa je i ta novina imala tu „ekskluzivu“. Pošto je “Borba“ u to vrijeme istovremeno štampana i u Zagrebu, vijest o smrti Elizabete Tejlor je po istom sistemu dospjela i u sve zagrebačke i slovenačke novine, a odatle i u tikere evropskih i svjetskih agencija, odnosno na stranice, radio i televizijske talase svjetskih glasila.

Najdalje je otišao urednik tada prestižnog časopisa “Filmski svet“ kojeg je vijest o smrti Elizabete Tejlor zatekla u trenutku dok je sklapao poslednje stranice novine, pa je na brzu ruku „proširio priču“ da je slavna glumica stradala na snimanju, a za ilustraciju je objavio čak i fotografiju – kadar iz filma “Div“ – na kojoj se vidi kako glumicu unose u bolnička kola.

Na “tužnu“ vijest je već iste noći, čim su se novine pojavile na ulicama, reagovao tadašnji američki ambasador u Beogradu, koji je svom prijatelju, tadašnjem suprugu Elizabete Tejlor, poznatom producentu Majklu Todu, uputio saučešće. Iznenađeni Tod mu je zahvalio na telegramu i javio da su, hvala bogu, i Elizabet i on živi i zdravi…

Brzo je, potom, sve razjašnjeno. Koleginica Saše Pajića je, „čula“ na nemačkom radiju umesto Elizabet Tod ,Elizabet „tot“, što znači mrtav, i shvatila da je glumica umrla.

Saša Pajić je, naravno, odmah, doduše privremeno dok se gungula stišala, udaljen iz redakcije, a onda je uslijedilo prvo izvinjenje “Večernji Novosti“, pa potom i svih listova i agencija koje su nasjele na ovu nesvakidašnju “patku’ i prenijele je.

Dva dana pošto je objavljen taj nesvakidašnji intervju Elizabet Tejlor u beogradskom listu, sva svjetska glasila su objavila vijest da je Majkl Tod, stradao u avionskoj nesreći: na povratku iz Jugoslavije!

Elizabet se zbog lakših zdravstvenih problema iskrcala i ostala u Parizu, a njen muž je nastavio put za Njujork, ali tamo nije stigao – njegov avion „Laki Liz“ se zbog kvara na motoru srušio u Nju Meksiku i sem Tejlora u smrt odnio jednog njegovog saradnika i dva člana posade.

Burna novinarska biografija
Aleksandar – Saša Pajić, koji će svoju izuzetno bogatu i burnu novinarsku karijeru nastaviti u „Politikinoj“ kući, iz života je otišao prije osam i po godina, iznenada i brzo, kako je i živio, kako, uostalom, i umiru veliki i pravi novinari, oni koji se posvete i cijelim bićem predaju toj tako prokleto lijepoj profesiji, traganju za istinama i saznanjima o životu i svijetu. Stariji čitaoci, slušaoci i gledaoci ga sigurno još pamte po tekstovima i emisijama, a kolege i prijatelji i po onome što se o ovom neobičnom čovjeku, do posljednjeg daha nemirnom, znatiželjnom i neumornom duhu, manje zna, što u najvećem dijelu ostaje u pričama i anegdotam kao nauk mlađim kolegama novinara.

Budo Simonović

Leave a Reply