Argentinski kandidat za Oskara na 43. Festu

Argentinski film „Divlje priče“, jedan od kandidata u trci za ovogodišnjeg Oskara, ostvarenje koje je osvojilo simpatije kako kritike tako i publike, biće prikazan početkom marta na 43. Festu

Foto: hollywoodreporter.com

Argentinski film „Divlje priče“, jedan od kandidata u trci za ovogodišnjeg Oskara, ostvarenje koje je osvojilo simpatije kako kritike tako i publike, biće prikazan početkom marta na 43. Festu.

Reč je o antologiji od šest kratkih priča koje povezuje zajednička tema – nasilje i osveta. Potvrda kritike stigla je u vidu nominacija za Zlatnu palmu, Oskara i Satelit nagradu, a potvrda publike u vidu nagrade publike na festivalima u San Sebastijanu, Sarajevu i Sao Paulu, kao i desetominutnih ovacija u Kanu.

Argentini, gde je postao instant klasik – pored obaranja rekorda gledanosti, film je kroz nekoliko replika već ušao u svakodnevni žargon.
Reditelj Damian Šifron je filmofil od malih nogu. Već sa 9 godina je počeo da snima kratke filmove, a prije „Divljih priča“ napisao je i režirao dva filma i tv seriju koja je bila hit u Argentini.

„Ono što nas odvaja od životinja je naša sposobnost da se obuzdamo“, rekao je Šifron u jednom intervjuu.

„Životinja ne može da se obuzda i osuđena je na svoje instinkte. Nasuprot tome, mi imamo ‘bori se ili bježi’ mehanizam, ali to dolazi sa visokom cijenom. Većina nas je frustrirana jer mora da se obuzdava, ali neki ljudi izgube kontrolu i eksplodiraju. Ovo je film o ljudima koji eksplodiraju, i svi možemo da razumijemo zašto. Svaki put kad čitam o nekome ko je navodno uradio nešto iracionalno ili varvarski, razmišljam kako mi ta osoba uopšte nije strana“, naveo je argentinski reditelj.

Šifron je izjavio kako je scenario pisao u kratkim naletima dok je radio na drugim projektima, što mu je pružalo svojevrsnu katarzu posle događaja koji su ga uznemirili. A kada je poslao scenario ostalim saradnicima, svi su se složili s njim i prepoznali se u situacijama.

Jednu od uloga u filmu tumači Rikardo Darin, verovatno najpopularniji argentinski glumac. Izgleda da je Darin taličan, budući da je ovo već treći film u kome glumi, a koji je nominovan za Oskara za najbolji strani film (Tajna u njihovim očima ga je osvojio 2010).

Zanimljivo je da kritičari ovaj film često opisuju kao „Junaci na rubu nervnog sloma“ aludirajući na čuveni Almodovarov film, a upravo je Pedro sa svojim bratom Agustinom bio producent. Agustin je rekao kako je Šifron pisao scenario bez ideje da će ga oni pročitati, ali čim su ga dobili, odmah su uvidjeli paralele sa Almodovarovim radom i odlučili da stanu iza njega. Ovakva podrška sigurno je pomogla filmu da se probije na kompetitivnom tržištu, ali mu je kvalitet omogućio da se popne do samog vrha.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply