El Čapo: Od prodavca pomorandži do „narodnog narko heroja“

Sedamdesetih i osamdesetih godina švercovao je kokain, heroin, marihuanu i metamfetamine preko američko-meksičke granice i postao je poznat po okrutnosti. 

U knjizi “Poslednji narkomafijaš” opisan je kao čovek koji rizikuje i ne preza da ubije nekoga zato što je zakasnio sa isporukom droge.

Pošto je napredovao u hijerarhiji kartela Sinaloa, našao se na meti konkurenata. Preživeo je pokušaj ubistva 1993, ali je u pucnjavi ubijen katolički kardinal. Gusman je pobegao u Gvatemalu, ali je izručen meksičkoj policiji. Osuđen je na 20 godina zatvora, a svoje prvo bekstvo je organizovao nekoliko godina kasnije.

Prvo bjekstvo iz zatvora

Godine 2001, pobjegao je u kolicima za transport veša tako što je podmitio zatvorske čuvare da mu pomognu da pobegne iz visoko obezbjeđenog zatvora “Puente grande”.  

U to vrijeme, oko njegove ličnosti počinje da se stvara mit. “Vol strit džornal” ga još 2009. opisuje kao “narodnog narko-heroja”, koji u sebi objedinjuje ličnosti Al Kaponea i Džesija Džejmsa.

El Čapo je zadao dosta glavobolja meksičkoj policiji

O Gusmanu su komponovane pjesme (tzv. “narkokoridos”), a o njegovim neverovatnim poduhvatima širile su se glasine. Činjenica da je bio jedan od najtraženijih kriminalaca na svijetu, nije ga spriječila da organizuje žurku u zabačenom meksičkom selu, s živom muzikom i sanducima viskija, i da prisustvuje izboru za mis, na kome je pobijedila njegova, tada 18-godišnja djevojka Ema Koronel.

Trinaest godina je izbjegavao hapšenje, iako su njegova skrovišta bila javna tajna za lokalno stanovništvo.

U članku objavljenom prošle godine u “Njujorkeru”, novinar Patrik Raden Kif piše da je Gusman povremeno izlazio u javnost da bi jeo u svojim omiljenim restoranima, naravno, uz obavezne mjere predostrožnosti..

“Gosti restorana bi se uplašili kada bi videli grupu naoružanih muškaraca, koji bi ljubazno, ali odlučno, tražili od njih da im predaju telefone, uz obećanje da će im biti vraćeni na kraju večeri. El Čapo i njegova pratnja uživali bi u škampima i šniclama, a zatim bi se zahvalili gostima na, vratili im telefone, svima platili račun i nestali u noći”, napisao je Kif.

Ponovno hapšenje 

Dvadeset drugog februara 2014, posle uspešne akcije prisluškivanja, meksički marinci uhapsili su Gusmana nekoliko dana pošto je pobjegao kroz tajna vrata ispod kade koja su vodila u mrežu tunela. 

Gusman je, inače, bio poznat po tome što je koristio tunele da bi pobjegao iz skrovišta i za švercovanje droge.

Administracija predsjednika Penje Njeta iskoristila je Gusmanovo hapšenje da demonstrira svoju efikasnost u borbi s meksičkim narko-kartelima.

“Nova vlada došla je na vlast kritikujući Kalderonovu politiku borbe protiv kriminala, koja je obuhvatala ubijanje ili hapšenje vođa kako bi se karteli obezglavili”, kaže Vanda Felbab Braun iz američkog nevladinog instituta “Brukings”. 

Ema koronel, El Čapova životna saputnica

“Bjekstvo najčuvenijeg narkomafijaša na svetu je velika sramota za administraciju Penje Njeta, pogotovo nakon što su uvjeravali svijet da nikada više neće pobjeći”, dodaje ona.

Drugo bjekstvo

Sigurnosni snimak iz zatvora

Policija vjeruje da je Gusman počeo da planira bekstvo iz federalnog zatvora „Altiplano“, najbezbjednije kaznene ustanove u zemlji, gotovo odmah nakon hapšenja. Poslije 16 mjeseci pobjegao je kroz rupu u slepom uglu jedine sigurnosne kamere u zatvorskoj ćeliji.

Istražitelji pretpostavljaju da je Gusman imao saučesnika u zatvoru, koji je njegovim inženjerima dostavio plan objekta i informacije o obezbjeđenju.

Ulaz u Gusmanov lavirint je bio otvor u tuš kadi dimenzija 45×45 centimetara. U tunel dug 1,6 kilometara vodile su merdervine duge 9,7 metara.
Tunel, visok 170 centimetara i širok 80 centimetara, bio je osvijetljen i imao je ventilacioni sistem.

Drugi kraj tunela bio je u napuštenoj kući, udaljenoj najmanje 800 metara od najbliže zgrade.

Tunel kroz koji je El Čapo prošao

Procjenjuje se da je bjekstvo koštalo Gusmana oko 50 miliona dolara (kopanje tunela i mito zatvorskim zvaničnicima), navodi „Telegraf“.

Najgore od svega je što je Uprava za suzbijanje droge (DEA) znala da Gusman planira bjekstvo. Zvaničnici su, navodno, bili obaviješteni da Gusmanovi ljudi pokušavaju da podmite zatvorske čuvare kako bi mu pomogli u bekstvu.

U meksičkom ratu droga ubijene su hiljade ljudi, a pretpostavlja se da je “El Čapo” stekao milijarde baveći se zabranjenim biznisom.

Izvor: blic.rs, businessinsider.com
Foto: AP

Leave a Reply