Džinovske egipatske statue izložene prvi put u Parizu

Foto: AP

Muzej je postavio granitne skulpture kao najavu za svoju izložbu „Oziris: Misterije potopljenog Egipta“, koja će biti otvorena 8. septembra.

Postavka sadrži blizu 300 artefakata, od kojih je većina pronađena tokom podvodnih istraživanja pod vođstvom francuskog arheologa Franka Godioa.

Godio je lično nadgledao postavljanje statua egipatskih božanstava Ozirisa i Izide kao i stele koja je prvobitno stajala ispred nekog hrama. Ove statue su visoke skoro šest metara i teške četiri do pet tona. Stela je takođe visoka šest metara i teži blizu 16 tona.

Sva tri spomenika pozajmljena su iz Pomorskog muzeja u Aleksandriji.
Godio i njegov tim su 1997. godine otkrili ruševine drevnog grada Kanopusa, a tri godine kasnije u ruševine mitskog Herakliona.

Oba grada su potopljena u VIII vijeku u seriji kataklizmičkih prirodnih katastrofa i nalaze se na dnu današnjeg zaliva Abukir.

O ovim gradovima su se raspredale razne legende sve dok ih Godio i istraživači Evropskog instituta za podvodnu arheologiju (IEASM) nisu pronašli, uz saradnju i pomoć egipatskog ministarstva antikviteta i Fondacije „Hilti“.

Mnogi od predmeta koji će posjetioci imati priluku da vide na izložbi ove jeseni prvi put su napustili Egipat, kazao je za AFP Godio, koji otkriće statua Ozirisa i Izide pamti kao „apsolutno fantastični trenutak“.

Izvor: blic.rs, Tanjug

Leave a Reply