Durmitorske legende (2) – Jabučilo

Foto: Arhiva Kuja Novovića

Crno jezero je sa tri strane opasano durmitorskim vrhovima i gustom četinarskom šumom.
Priča se da su se u njemu nekada dešavala čuda. Bivalo je da jezero toliko pobjesni da je izgonilo ogromne talase. Tada iz njega iskaču neki crni konji sa bijelim grivama, a onda uz strašnu jeku, tutnjavu, talasanje i pjenušanje iz vode iskače, crven kao krv, krilati konj. Kako iskoči, krilaš skače na prvu bedeviju i pošto je opaše, udara je zadnjim nogama u slabine, da ne bi ostala suždrebna.
Po narodnoj pjesmi i predanju u ta vremena Pirlitor bijaše grad durmitorskog vojvode Momčila, koga na prevaru pogubi kralj Vukašin.
Durmitorci pričaju da je vojvoda Momčilo, kada je čuo za ovo čudo, odabra najbolju bedeviju iz svoje ergele i pritaji se u gustoj šumi pored jezera. I kada iz vode iskoči krilaš, vojvoda mu poturi svoju bedeviju, koju ovaj opasa. Onda vojvoda uz silnu viku i dreku, uplaši krilaša, koji pobježe u jezero, ne uspjevši da udari bedeviju u slabine.
Vojvodina bedevija je oždrijebila krilato ždrebe iz koga izraste konj JABUČILO, koji je mogao da preleti od Pirlitora do ravnih Jezera.

Kujo Novović

Foto: Arhiva Kuja Novovića

Leave a Reply