Dubai – groblje skupocjenih automobila

U posljednjih pet godina, luksuzni automobili, uključujući modele kao što su Porše, Ferari i Mercedes Benz, stoje parkirani i napušteni na ulicama Dubaija ili su ostavljeni na parkiralištima oko aerodroma u trenutku kada su njihovi vlasnici bankrotirali zbog finansijske krize.

Prema šarijatskom zakonu, nevraćanje duga je kazneno djelo, a počinioci se suočavaju s rizikom da budu osuđeni na zatvor.

Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju stečajne zakone tako da nema nikakvog dvoumljenja trebate li platiti ostatak otplate za automobil, kreditne kartice ili hipoteku.

Rezultat toga je da su iseljenici i lokalni stanovnici ostavili svoje skupe automobile kako bi izbjegli zatvor, često s ključevima u bravi. Primjera radi, 2011. godine 2 milijuna dolara vrijedan Ferari Enzo pronađen je napušten na parkiralištu aerodroma.

Prema pisanju lista Gulf News, svake godine vlasnici u Dubaiju tako ostave između 2.000-3.000 automobila. Najprije se izdaje obavještene o upozorenju, pa ako se vlasnik ne pojavi nakon 15 dana, automobil se potom plijeni i prodaje na aukciji po cijeni koja je mnogo manja od njegove izvorne cijene.

Dubai se bori s posljedicama globalne finansijske krize i pada cijena nafte , pa mnogi napuštaju grad jer se ne mogu nositi s visokim troškovima života.

Ali, to je dobra vijest za sve ljubitelje automobila koji na taj način na rasprodajama mogu jeftino doći do nekih od najluskuznijih i najkupocjenijih automobila na svijetu.

Izvor: net.hr, news.com.au
Foto: news.com.au, Twitter

Leave a Reply