Đoković i korona-skandal u Zadru na naslovnicama CNN-a, BBC-a, Guardijana, Rojtersa…

Foto: cdm.me

Srpski teniser Novak Đoković potvrdio je da je pozitivan na koronavirus nakon što je igrao na humanitarnom turniru Adria Tour u Zadru. Ta je udarna vijest trenutno na naslovnicama gotovo svih velikih svjetskih medija. “Đoković pozitivan na testu za koronavirus”, piše BBC. “Svjetska teniska zvijezda broj 1 pozitivna na testu za koronavirus”, piše CNN.

“Novak Đoković, svjetski teniser broj 1, rekao je da je pozitivan na testu za koronavirus”, piše i New York Times u sklopu svog praćenja vijesti o pandemiji uživo.

New York Times: “Sportisti možda izazvali novi talas zaraze”

“Turnir, nazvan Adria Tour, trebao je okupiti neke od najboljih igrača na jednom mjestu u Hrvatskoj i Srbiji, odakle je Đoković, i pružiti dobrodošlu zabavu fanovima tenisa koji nisu vidjeli profesionalne mečeve još od marta. Niko nije nosio maske i socijalna distanca nije se sprovodils na tribinama tokom turnira. Osim Đokovića, najmanje trojica igrača i dvojica trenera imali su pozitivan test na koronavirus, što je podstaklo strahove među srpskim i hrvatskim vlastima da su sportisti možda izazvali novi talas zaraze”, piše New York Times.

“U Zadru, malom gradu na obali Hrvatske koji nije imao potvrđenih slučajeva zaraze dok nije održao ovu etapu takmičenja, vlasti su morale na brzinu pokušati praćenjem pronaći i testirati ljude koji su možda došli u kontakt s bugarskim igračem Grigorom Dimitrovim, koji je u nedjelju rekao da je pozitivan”, dodaje se u ovoj vijesti u kojoj se spominje i kontroverza koja je Đoković izazvao izjavom u aprilu da se ne želi vakcinisati protiv koronavirusa, jednom kad vakcina bude dostupna.

“Novak Đoković, najviše rangirani teniser svijeta, pozitivan na testu za koronavirus”, piše i Washington Post u članku u kojem konstatuje kako se turnir koji je Đoković organizovao “pokazao poraznim, nakon što je organizovan, a da se slijedilo osnovne zdravstvene i sigurnosne protokole kako bi se zaštitilo od prenosa vrlo zaraznog virusa, poput nošenja maski kad je to moguće i održavanja dva metra razdaljine među ljudima”.

“Novak Đoković: Teniser pozitivan na testu za covid-19 nakon Adria Toura”, piše i Guardian, eksplicitno u naslovu navodeći revijalni turnir koji se, nakon Beograda, održao u Zadru, dok nije prekinut u nedjelju nakon što je bugarski teniser Grigor Dimitrov taj dan na Instagramu objavio da se testirao na koronavirus i da je pozitivan.

“Strašno mi je žao što je do ovoga došlo i nadam se da zaraza neće nikome zakomplikovati život. Biću u samoizolaciji sljedećih 14 dana, a ponovno ću se testirati za pet dana”, prenosi Guardian Đokovićeve riječi.

“Čim smo stigli u Beograd, išli smo se testirati. Moj test je pozitivan, i Jelenin, dok su djeca dobila negativan nalaz. Sve što smo učinili proteklog mjeseca napravili smo s iskrenim namjerama i čistog srca”, piše u istom saopštenju koje je srpski teniser juče objavio.

Britanski tabloid Daily Mail ima nešto živopisniji naslov na vijest o ovom događaju: “Novak Đoković i njegova supruga pozitivni na testu za koronavirus nakon što je svjetski igrač broj 1 i antivaxxer ignorisao pravila o socijalnom distanciranju partijanjem i igranjem nogometa i košarke na nesretnom Adria Touru”. Antivaxxer je, naravno, izraz za osobe koje se fanatično protive vakcinisanju i podržavaju teorije zavjere o tome da vakcine izazivaju autizam i druga neizlječiva oboljenja, za što nema naučnih dokaza.

I Daily Mail piše da su na Adria Touru u Beogradu u Zadru “gotovo potpuno izostale mjere socijalnog distanciranja, s igračima koji su se opetovano međusobno približavali u svemu od igranja fudbala za zabavu do eskapada u noćnim klubovima”.

New York Times je inače u posljednja dva dana objavio čak tri članka o fijasku iz Zadra, čija je trenutna bilansa 81 osoba u izolaciji i petoro pozitivnih slučajeva, uključujući hrvatskog tenisera Bornu Ćorića, bugarskog tenisera Grigora Dimitrova, njegovog kondicijskog trenera, srpskog tenisera Viktora Troickog, Đokovićevog trenera i petogodišnje dijete koje nije bilo na samom turniru, ali se na porodičnom okupljanju družilo s teniserima.

O korona-skandalu u Zadru ovih dana pišu New York Times, Associated Press, CNN, New York Post, USA Today, Guardian, Independent, Daily Telegraph, Daily Express, Metro, Time, Forbes, Eurosport, ESPN, Al Jazeera English, Fox Sport, Yahoo Sports, News.com.au, RT i brojni drugi svjetski mediji.

“Grlili su se, davali jedan drugome pet i partijali zajedno”

U članku NY Times naslovljenom “Nakon testiranja na virus Đoković se kritikuje za održavanje revijalnog događaja” navodi se kako teniseri nisu samo igrali pred velikim publikama na Adria Touru, koji se prije Zadra održao i u Beogradu.

“Grlili su se, davali jedan drugome pet i partijali zajedno – neki od igrača čak su formirali špalir tokom večernjeg izlaska u Beogradu”, pišu vodeće američke novine.

NY Times je prenio i izrazito oštru kritiku Bruna Soaresa, člana vijeća igrača Udruženja teniskih profesionalaca (ATP), kojem je inače na čelu sam Đoković.

“Sažeo bih to kao horor-šou. Ogromna neodgovornost i velika nezrelost. Bili su potpuno nemarni i teško mi je naći riječi”, rekao je Soares.

Đokovića i turnir u Zadru kritikovali su i neki trenutni i bivši profesionalni teniseri.

“Ne razumijem… Bez distanciranja, s potpunim fizičkim kontaktima, bez maski za lice, čak ni navijači nisu imali maske”, prenio je CNN objavu penzuonisane američke teniserke Kris Evert na Twitteru nakon što je vidjela fotografije s Adria Toura.

Australijski teniser Nick Kyrgios nazvao je odluku da se ovaj humanitarni turnir održi “kretenskom” (eng. boneheaded). U drugom tweetu Kyrgios je sarkastično napisao: “Čestitam. Kakvi lideri”, uz vijest o otkazivanju finala Adria Toura koju je objavio direktor turnira Goran Ivanišević.

index.hr cdm.me

Leave a Reply