,,Dani muzike” u Herceg Novom

Foto: drinatravel.com

Trideset drugi festival ,,Dani muzike” održava se u Herceg Novom od 10. do 20. jula i ugostiće šesnaest umjetnika iz Evrope i Azije. Generalni pokrovitelj manifestacije je SO Herceg Novi, Ministarstvo kulture, a sponzor je ,,Hunguest Hotel Sun Resort”. Festival je otvoren koncertom kvinteta ,,Masala” koji je izveo djela Astora Piazzolla u ,,Dvorani Park”.

,,Pojava da se intenzivnije praćenje kulturnih događaja uskladi sa danima aktivnog ljetovanja, koja ide u korak sa tendencijama savremenog društva, da se u zahuktalom tempu življenja istovremeno zadovolji više vrsta potreba i očekivanja, ali i steknu informacije svake, pa i umjetničke vrste, usklađena je na našoj manifestaciji interesovanjima širokog kruga posjetilaca, i vjerujemo da ih i naš ovogodišnji programski koncept neće iznevjeriti”, kazao je umjetnički direktor i selektor Festivala, pijanista Boris Kraljević.

Kako je istaknuto u organizaciji, ovogodišnji program kulturne manifestacije ,,Dani muzike” oslanja se na mladost koja je upućena na solističku i kamernu muziku, kao i da joj je već na svečanom otvaranju dat inicijalni impuls koji će održavati dalji tok Festivala – u narednih šest koncertnih večeri, 13-og, 15-og, 17-og, 18-og i 20-og jula.

,,U bogatstvu i raznolikosti svjetske muzičke baštine, koju njeguju od početka sviračkog stasavanja, počev od baroknih do savremenih kompozitora, pronalazeći u cijeloj muzičkoj istoriji izvorište i podsticaj individualnoj umjetnosti interpretacije, svi odabrani izvođači pronašli su i svoj festivalski repertoar koji smo kao organizatori i selektori zajedno uobličili i rasporedili u šest koncertnih večeri”, naveo je Kraljević.

Predsjednica Savjeta festivala Milena Lučić istakla je da Festival traje dugo, što je dokaz duhovne potrebe u životu grada Herceg Novog.

,,Koliko je jaka muzika, toliko je jaka i država”, zaključila je Lučić.

Bojana Obradović

Leave a Reply