Dan mladosti – vojnički pasulj i revolucionarne pjesme, Slovenci poveli Kozaračko kolo

U sklopu proslave Dana mladosti, na Potoku je kuvan vojnički pasulj, a sa razglasa su puštane revolucionarne i tradicionalne pjesme „od Vardara pa do Triglava“. Proslavi je prisustvovalo i 60 turista iz Slovenije, čiji je izlazak iz autobusa propraćen himnom „Hej, Sloveni“

Veselin Đurđević, Milena Rnić i Ante Maras, Foto: novosti.rs

Na izletištu Potok kod Crvenke, osmu godinu zaredom svečano je obilježen 25. maj, nekadašnji Dan mladosti. Manifestaciju je organizovala grupa jugonostalgičara na čelu sa Antom Marasom, uz podršku Turističke organizacije opštine Kula.

– Građane smo pozvali da 25. maja ponovo uspostavimo bratstvo, jedinstvo, dostojanstvo i ljubav među ljudima i narodima. Želimo da evociramo uspomene na vrijeme koje je bilo mnogo ljepše od sadašnjeg, jer je danas pet odsto stanovništva bogato, a svi ostali su siromašni. Radnici su potpuno obespravljeni, a ljudi otuđeni – rekao je Maras, jedan od najmlađih članova nekadašnjeg CK SKJ.

U sklopu proslave Dana mladosti, na Potoku je kuvan vojnički pasulj kojim su, u duhu socijalne pravde nekadašnje SFRJ, gosti manifestacije besplatno posluženi. S razglasa su puštane revolucionarne i tradicionalne pjesme „od Vardara pa do Triglava“. Proslavi je prisustvovalo i 60 turista iz Slovenije, čiji je izlazak iz autobusa propraćen himnom „Hej, Sloveni“, što je izazvalo buru emocija i suze kod onih koji pamte bivšu veliku Jugoslaviju.

– Nosimo najljepše uspomene na predivnu zemlju koju smo imali. Odavno nešto ovako lijepo nismo doživjeli – rekla je uglas grupa slovenačkih turista, čiji je raspon godina bio od 25 do 86. Slovenci su poveli i Kozaračko kolo, u koje su se uključili i ostali posjetioci.

Socijalista i maratonac Veselin Đurđević, u pratnji drugarice Milene Rnić, nosio je štafetu mladosti, koju je predao Marasu.

– Druže Tito, u ime svih naroda i narodnosti SFRJ predajem ti ovu štafetnu palicu u znak ljubavi. Neka nam živi SFRJ, živio drug Tito! – rekao je Đurđević, predajući štafetu.

Na Potoku je za Dan mladosti uređen muzej posvećen uspomenama na Tita i SFRJ, a jedna od prostorija bila je pretvorena u Vrhovni štab u kojem su sjedeli učesnici NOR-a i njihovi potomci.

– Kad bi me neko pitao šta bih najviše volio, rekao bih da želim makar na jedan dan da se vratim u doba blagostanja, jednakosti i ravnopravnosti u SFRJ, kad su bili besplatni zdravstvo i školstvo i kad nije radio samo onaj ko nije htio da radi – rekao je Đurđević.

Ekipa pod imenom Jovanke Broz

Održano je i takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša. Pobijedila je ekipa „Amur“ iz Kule, a drugo i treće mjesto osvojili su Petar Puljin iz Sombora i Gojko Grbić iz Apatina. Troje prvoplasiranih nadmetali su se pod šiframa „Obruč“, „Jovanka Broz“ i „Bitka na Sutjesci“. I šifre ostalih takmičara nosile su nazive partizanskih ofanziva, kao i proleterskih brigada.

Izvor: Z. Rajić, novosti.rs

https://www.youtube.com/watch?v=Cxkc5QD20fw

Izvor: youtube.com

Leave a Reply