Da li je Bregović kriv za propast YU-roka?

Foto: pancevac.com

„Azra“ je donijela rokenrol na selo, a „Bijelo dugme“ je donijelo selo u rokenrol”, rekao je Bojan Milanović,  otvarajući razgovor posvećen fenomenu „Dugmića“ u beogradskom KC „Gradu“, ali dodao i da se radi o jednom o najznačajnijih i najboljih bendova bivše Jugoslavije.

O čuvenom sarajevskom bendu razgovarali su Dušan Vesić, rok novinar i autor knjige „Šta bi dao da si na mom mjestu“ (biografije „Bijelog dugmeta“), autor „Ex-Yu rock enciklopedije“ Petar Janjatović i pisac i kritičar Ivan Velisavljević, a moderator je bio Bojan Marjanović.

“Po mom mišljenju “Bijelo dugme” je jedan od najznačajnijih i najboljih rok bendova Jugoslavije. Sve što se dešavalo u društvu, oni su dobro kanalisali i to ih čini jako važnim, ne samo u muzičkim sferama, već i u socijalnom, kao i u političkom smislu”,  kazao je Marjanović.

Cilj večeri bio je objasniti što bolje taj, kako su ga nazvali, „protivrečan fenomen“.

Da li je to zaista bio „pastirski rok“ ili su to ljudi „učitavali“ u njihovu muziku, kako su oni bili pioniri u mnogim stvarima, hibridni elementi u njihovoj muzici, poruke njihovih tekstova kao i omoti, od kojih su neki bili šokantni za taj period…

“Ludo je kad pogledate da se pojavio čovek, Bregović, koji je sposoban da „zamiješa“ rok i folk i takvu muziku približi širokim narodnim masama. Ta teza iz devedesetih, da je „Bijelo dugme“ upropastilo jugoslovenski rokenrol… Pa, ako je „Bijelo dugme“ moglo da ga upropasti, onda neka i propadne”,  ustvrdio je Petar Janjatović.

Nekoliko desetina zaljubljenika u ovaj „fenomen od benda“, koje kiša nije omela u tome da dođu u „Grad“, pažljivo je pratila razgovor, ali i doprinijela zanimljivoj razmjeni mišljenja.

“Došla sam jer smatram da je fenomen „Bijelog dugmeta“ neprolazan. Rijetko gdje može da se čuje o ovakvoj muzici, na ovakav način, a „Dugme“ je moj omiljeni bend, koji slušam još od osnovne škole”,  rekla nam je jedna Marija nakon tribine.

Izvor: J. Damjanović blic.rs

Leave a Reply