Bogat kulturni sadržaj u KIC-u Budo Tomović

Aprilski repertoar u Kulturno-informativnom centru ,,Budo Tomović“ u znaku filma, književnosti, pozorišta i muzike

c85a7f2a183e7d3af82a5af61f6bc9c3
Foto: www.vijesti.me

Program u aprilu u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” obilježiće 24 programa od kojih je polovina premijerna, najvljeno je na juče održanoj konferenciji za medije u KIC-u.

Prvo izdanje nove KIC-ove regionalne književne manifestacije “Literitorija“ biće održano 25. i 26. aprila i okupiće recentne autore iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore: Srđana Srdića, Zvonka Karanovića, Vladimira Arsenića, Damira Karakaša, Marka Pogačara, Ognjena Spahića i Vladimira Đurišića, a gošća je i hrvatska kantautorka Sara Renar.  Promocija prvog romana Filipa Anđelića “Profil jedne pletenice” biće organizovana osmog aprila, a svoju novu knjigu “Zakletva” predstaviće i autorka Nada Brajović 20. aprila. Veče crnogorskih aforističara biće organizovano u petak, prvog aprila.

Urednica muzičkog programa u KIC-u “Budo Tomović” Maja Popović najvila je tradicionalnu manifestaciju “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro – JAM 2016” u okviru koje će koncerte održati Vasil Hadžimanov Bend i njujorški saksofonista Dejvid Bini. On će podgoričkoj publici premijerno predstaviti novi album “Alive” 29. aprila. “Publika će uživati i u nesvakidašnjem nastupu dua Dine Desančić (violina) i Safeta Drljana (harmonika) 12. aprila, premijernom koncertu Omladinskog simfonijskog orkestra Crne Gore i Albanije petog aprila, a priredićemo i prvi solistički koncert Tamare Pavićević pod nazivom ‘Ah, što ćemo ljubav kriti’ 13. aprila”, kazala je Popović najavljujući u okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza i radionice “Balkanski džez mostovi” koje će se održati od 23. do 28. aprila, a okupiće mlade i talentovane džez muzičare od 18 do 26 godina iz regiona, pod mentorstvom iskusnih umjetnika i edukatora Vasila Hadžimanova, Tonija Kitanovskog i Dejvida Binija, specijalnog gosta iz SAD.

Predstava “Altteatra” iz Sarajeva “Dame biraju” gostovaće 10. aprila, a premijera  multimedijalnog spektakla Kristine Radović “Tango – o junacima i ljubavima” biće održana 14. aprila. Nova DODEST-ova predstava “Mir” biće izvedena četvrtog aprila, a premijeru predstave “Ples pobjednika” 27. aprila prirediće Studentski teatar. Dio repertoara biće i predstava Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja “Ne igraj na Engleze”, predstava “Lista za ljubav”, predstava “Komad”, kao i predstave Gradskog pozorišta iz Podgorice.

U aprilu će biti obilježen Svjetski dan Roma, Svjetski dan planete Zemlje, Svjetski dan knjige, Svjetski dan džeza, Međunarodni dan igre…

“Dani finskog filma”, “Književnost na filmu” i “Džez na filmu”

U okviru filmskog programa Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, u saradnji sa ambasadom Finske, u KIC-u će biti  organizovana manifestacija “Dani finskog filma u Crnoj Gori” od 15. do 17. aprila (Mačevalac – 2015, Pixadores – 2014, Distrakcije – 2015, Bjekstvo – 2014), zatim tradicionalnu reviju “Svjetska književnost na filmu” od 18. do 21. aprila (Ubiti pticu rugalicu – 1962, Ime ruže – 1986, Dobar dan tugo – 1958, U potrazi za Ričardom – 1996) i reviju “Džez na filmu” 27. i 28. aprila koja je sastavni dio manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro – JAM 2016”.

Izvor: Jelena Pavićević Tatar, vijesti.me

Leave a Reply