Bjelorusi protestovali četvrtu noć zaredom, preminuo još jedan demonstrant

Foto: schreenshot you tube

Hiljade Bjelorusa protestovalo je sinoć u Minsku i drugim gradovima četvrtu noć zaredom, zbog rezultata predsjedničkih izbora za koje tvrde da su pokradeni i represije policije nad demonstrantima.

Antivladini demonstranti tvrde da su izbori održani u nedjelju pokradeni kako bi predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko produžio 26-godišnju autoritarnu vladavinu.

Bjeloruske vlasti su potvrdile smrt još jednog, drugog demonstranta, uhapšenog na protestu u nedjelju uveče, prenosi Frans pres.

Vlasti su navele da je 25-godišnji muškarac umro u bolnici u gradu Gomelju na jugu zemlje. U saopštenju se ne precizira kada je umro, već se samo navodi da mu se zdravstveno stanje “naglo pogoršalo” dok je bio u pritvoru.

Ministartsvo unutrašnjih poslova Bjelorusije saopštilo je da su policajci koristili bojevu municiju na protestu u Brestu kada su bili napadnuti, prenosi BBC.

Prema zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, Lukašenko je osvojio 80 odsto glasova, a njegova glavna protivkandidatkinja Svetlana Tihanovskaja 10 odsto.

Demonstranti izlaze na ulice svake večeri od nedjelje i zahtijevaju novo brojanje glasova.

Prethodnih večeri policija je razbijala proteste brutalnim intervencijama. Koristila je suzavac, šok-bombe, vodene topove i gumene metke i tukla demonstrante pendrecima.

Prema zvaničnim podacima, tokom prethodna tri dana protesta uhapšeno je najmanje 6.000 ljudi, a stotine su povrijeđene.

Rođaci mnogih uhapšenih ne znaju šta se desilo s njima i traže ih po zatvorima širom zemlje.

SAD i EU su oštro kritikovali represiju policije nad demonstrantima.

N1; cdm.me

Leave a Reply