Bizarni načini parenja

Foto: tinypic.com

Medonosne pčelice
Ove korisne životinje imaju poprilično rizičan način parenja, barem što se tiče mužjaka. Nakon čina parenja, ženka mužjaku otrgne trbuh i genitalije od tijela truta. U svijetu insekata ženke su obično te koje su predatori, a u većini slučajeva su i veće od mužjaka.

Crvene zmije podvezice
Ove su zmije rastom male ali otrovne, a žive u Kanadi i na sjeverozapadu SAD-a. Njihovo krajnje neobično parenje odvija se u orgijama u kojima sudjeluje njih nekoliko stotina. Obično se stisnu u jamu, a na jednu ženku može „doći“ i 50- ak mužjaka. Ova „gnijezda“ parenja mogu biti visoka gotovo metar. Ponekad žena zbog pritiska tijela iznad sebe ugine. No i poneki mužjaci te vrste mogu otpuštati miris istovjetan onima koje imaju ženke, pa često i oni budu meta „raspoloženih“ mužjaka.

Hobotnica argonaut
U ovoj vrsti postoji velika neproporcionalnost prema veličini. Ženke s kućicom narastu do 30 centimetara, dok muškarci dosežu tek oko dva centimetra i modificiranom „rukom“ prebacuju ruku u tijelo ženke. Nakon oplodnje, ženka odvoji tu ruku od mužjaka.

Whiptail gušter
Ova je vrsta isključivo ženska, a razmnožavaju se putem partenogeneze. Svakom gušteru ciklus ovulacije traje od 21. do 28. dana, a ako se dva smjeste u zajednički kavez onda ih sikroniziriraju, pa se jedan gušter ponaša poput mužjaka. Nakon nekog vremena mijenjaju uloge. Rezultat ovakve oplodnje je potomak koji je istovjetni klon majke.

Riba grdobina
Ove ribe se razmnožavaju na unikatan način. Mužjak koji se rodi nema razvijen probavni sustav stoga vrlo brzo mora naći ženku koja ima sve probavne sisteme. Nakon što pronađe odgovarajuću, priljubi joj se na bok grizući je da ona ispusti enzime koji uzrokuju otapanje kože zbog čega se fiksno spoje. Potom mužjak odlazi, a u ženki ostaje dovoljna količina sperme s kojom oplođuje jajašca do kaja života.

Stjenice
Njihova je oplodnja specifična jer u toku nje mužjak uopšte ne obraća pažnju na polne organe ženke. Naprosto ju ubode sa seksualnim organom koji sliči maču u bilo koji dio tijela. Ovakvo je razmnožavanje nastalo kao evolucijski odgovor na slamanje ženskog otpora i izbjegavanja parenja.

Riba klovn
Ova izuzetna vrsta ima sposobnost mijenjanja pola. Žive zajedno u malim grupama, najveća je ženka, drugi po veličini je mužjak, a ostali su mužjaci koji se ne pare. Ukoliko ženka ugine, mužjak dolazi na njeno mjesto i postaje ženka, a najveći od preostalih riba postaje mužjak za parenje.

Žirafe
Ženke žirafa tvore grupe od oko 12 članova, koje povremeno uključuju nekoliko mladih mužjaka. Mužjaci uobičajeno žive u krdima „neženja“ često vodeći vrlo usamljene živote. U vrijeme parenja nekolicina starijih mužjaka oplode sve ženke u krdu. Plodnost ženki određuju na način da joj njuškaju stražnjicu sve dok im ona ne urinira u usta. Pomoću ukusa potom određuju tjera li se ili ne.

Dikobraz
Ženke dikobraza zainteresovane su za parenje samo osam do 12 sati godišnje, a u tom se periodu pare bez prestanka. Ukoliko se mužjak umori, naprosto prijeđu na drugog. Zainteresovani mužjaci stoje na stražnjim nogama i prskaju ženku mlazom urina. Ako ona nije zainteresovana, proizvodit će zvukove poput vriska te se tresti kako bi odbacila urin sa sebe.

Zečevi
Ove životinje su poznate po tome što u vrlo kratkom vremenu dobiju velik broj potomaka. Sezona parenja započinje u proljeće. Nakon što mužjak uspije zavesti ženku ona sjedne na tlo i podigne rep, pa se mužjak popne na nju i zagrize u njena leđa. Iako imaju mnogo seksualne energije, sam čin parenja traje jedva 20- ak sekundi.

Lisice
U vrijeme parenja lisice se glasaju karakterističnim lavežom, a mužjaci zavijanjem. Čin se najčešće odvija u jazbini,a ženke lija kao mudre životinje u vrijeme parenja dozvoljavaju pristup svim mužjacima. Nakon što je oplođena, ženka se povlači, a mužjaci traže novu drugaricu za parenje. Poput pasa, i lisice se nakon svršenog čina mogu zaglaviti.

Tačkaste hijene
Za razliku od ostalih hijena, ženke ove vrste imaju pseudo penis koji je zapravo povećani klitoris. Kroz njega uriniraju, rađaju, ali se on po potrebi širi za čin parenja. Budući da su ženke veće od mužjaka te na strateški smještene genitalije, same odlučuju s kojim će se mužjakom pariti.

Crveni jelen
U ovoj vrsti vlada velika konkurencija za čast ko će biti mužjak koji će oploditi ženku. Nakon što dva mužjaka ukrste rogove oni se guraju sve dok jedan ne popusti. Ostali mužjaci koji napadaju krdo čekaju prvu priliku da nešto okupira pažnju jelena „branitelja“ krda kako bi pobjegli sa ženkom iz krda.

Blitvina pipa
Kod ove vrste kukaca mužjak se podiže na ženkina leđa te ju potiče na parenje „masirajući“ joj oči i leđa. Nakon parenja mogu ostati na ženkinim leđima i do mjesec dana, kako bi spriječili suparnike koji se žele pariti s njom da se približe.

Puž vinogradnjak
Imaju razvijen kompleksan sistem udvaranja, koji može trajati i do 20 sati. Većina njih imaju i ženske i muške polne organe, a nisu rijetke situacije u kojima se pare u odnosu dva na jedan.

Izvor: Martina Japec 24sata.hr

Leave a Reply