Biljka koja život znači (zaključak)

Prošle subote na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu održana je velika tribina povodom legalizacije medicinske upotrebe kanabisa, a kojoj su učestvovali proslavljeni košrkaš Žarko Paspalj, bivša ministarka zdravlja i predsednica srpske skupštine, a sadašnja „Odbora za zdravlje i porodicu“, Prof. Dr. Slavica Đukuć-Dejanović, kao i, nažalost, trenutno oboleli, ali živi i vrlo kompetentan svedok blagotvornog dejstva marihuane na poboljšanje njegovog opšteg stanja, Dr. Predrag Nikolić, klinički farmakolog.

Prof. Đukić-Dejanović ovom prilikom pokazala je iznenađujuću fleksibilnost, razumevanje problema (bukvalno u sekundi), kao i veliku kolegijalnost prema obolelom kolegi, koji je skrenuo pažnju da sintetički kanabis ne može da se poredi s prirodnim tj. fitokanabinoidima, što je stavka broj jedan u kontekstu buduće legalizacije i odbrane od predatora iz farmakološke industrije.

Stav bivše ministarke povodom ovog pitanja sasvim je jasan:

„Jedna ista supstanca u jednoj dozi i u jednom obliku, može biti lek i ta ista supstanca može biti i omiljeni otrov. Dakle, marihuana, odnosno kanabinoidi, su sredstva koja u određenoj dozi mogu da se koriste uz citostatike posebno kod onih pacijenata koji imaju tešku muku, povraćanje, i gde druga uobičajena sredstva ne daju dobre rezultate. Slučaj u Engleskoj, na primer je takav. Zatim pokazali su dobre rezultate kao lekovi koji smanjuju grčeve mišića kod obolelih od multiple skleroze, prema nekim iskustvima. Koriste se i kod glaukoma u SAD.

Znači, ne govorimo mi o legalizaciji marihuane, apsolutno ne o tome, nego o tome da jedna ista supstanca u maloj dozi i određenom obliku, može biti lek i pošto su naši građani čuli i dovijaju se na različite načine da dođu do tih lekova, neuporedivo je bolje da procedura registracije lekova, ili proizvodnja, bude kod nas, i da regularnim tokovima, ali samo za one pacijente kojima je to neophodno, lek bude i propisan…

Ublažiti bol, ublažiti teške simptome našim najdražima, našim pacijentima, nije samo klinička obaveza, nego je i božansko delo“, zaključila je profesorka Đukić-Dejanović.

Naš proslavljeni košarkaš, šmeker Paspalj, zakucao je svojom bezrezervnom podrškom, jer je i sam svedok izlečenja obolelih prijatelja:

„Čini mi se da mi u našoj zemlji nismo ni svesni kolika je problematika zdravlja zadnjih petnaestak godina. Uopšte neću da ulazim u to da li je to od bombardovanja, ili svega onog što je došlo posle bombardovanja, uz sve naše tranzcicije, stečaje, gubljenje Kosova… I malo mi je krivo što se o tome ne govori kako treba i kad je situacija jako loša i jako kritična. Samim tim podržavam upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, kao jednu od mogućih pomoći doktora… ako je kanabis jedan od načina, koji svakako nije potpuno izlečenje, mislim da o tome treba raspravljati, dobro razmisliti i dans-sutra ga staviti pod zakonsku kontrolu, jer je to otptrilike jedini način da takva supstanca, odnosno, jedna jako dobra stvar, na pravi način i pomogne.

Znači, to je jedina moja motivacija da se pridružim ovome – da se pomogne stanovnicima, pacijentima i ljudima koji imaju bilo kakve tegobe, pa ako je to i kanabis, ili bilo koja druga alternativa, ali samo pod kontrolom lekara“.

Podpredsednik udruženja „Lekalizacija Srbije“ i direktor bolnice „Sveti Sava“ u Beogradu, Dr Milan Savić, predao je 18.02.2015. Ministarstvu zdravlja Republike Srbije zvaničan Zahtev udruženja „Lekalizacija Srbije“ za izmenu aktuelnog „Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama“, kojim bi se dozvolila upotreba kanabisa u zdravstvenom sistemu Srbije. U obrazloženju inicijative naveo je nekoliko ključnih činjenica koje bi mogle opredeliti nadležne institucije da pozitivno reše ovu materiju.

„Ukratko radi se o tome da je u većini razvijenih zemalja ( EU, SAD, Kanada ) sa organizovanim i kvalitetnim zdravstvenim sistemom već duže vreme medicinska upotreba kanabisa potpuno legalizovana i dostupna pacijentima sa definisanim indikacijama.

Drugo, rade se opsežna eksperimentalna, pred-klinička i klinička istraživanja, koja imaju za cilj da potvrde sva pretpostavljena pozitivna dejstva kanabisa (antikancerska, antikonvulzivna, neuroprotektivna, imunosupressivna, antiinflamatorna itd.). Legalizacija bi takođe omogućila bolji uvid u stanje pacijenata koji već uzimaju kanabis kao lek kod različitih, a prvenstveno malignih bolesti, za sada bez kontrole lekara. Standradizovali bi se svi oblici medicinskog kanabisa, bilo da se radi o sintetskim formulacijama, ili biofarmaceutskim.

Za početak sasvim dovoljno za pokretanje postupka, javnu raspravu, skupštinsku debatu, i što je najvažnije uključivanje svih relevantnih institucija i pojedinaca, koji bi mogli da kroz jednu potpuno legalnu proceduru doprinesu donošenju najboljeg rešenja i za pacijente i za državu“.

Predsednik udruženja, novinar i urednik Antonije Kovačević, istakao je da ovaj Zahtev sadrži medicinsku dokumentaciju nekoliko stotina pacijenata, koji su se kanabisom uspešno lečili, ili još uvek leče od više vrsta obolenja: teških karcinoma, multiple skleroze, dijabetesa, glaukoma, epilepsije itd. Zatim, on sadrži i prevode kliničkih studija i istraživanja o dejstvu kanabisa i njegovoj primeni u medicini. U Zahtevu se nalazi i predlog izmene Zakona o psihoaktivnim supstancama, kao i nekoliko uspešnih modela kontrole gajenja i primene medicinskog kanabisa (konoplje) u drugim zemljama koje su legalizovale kanabis.

“Očekujemo da Zahtev u najskorije vreme uđe, prvo u javnu raspravu, u kojoj bi učestvovali svi relevantni društveni činioci, a zatim preko Odbora za zdravstvo i u skupštinsku raspravu, čiji rezultat bi trebalo da bude i izglasavanje izmena postojećeg Zakona, što će ujedno značiti ukidanje crnog tržišta i zloupotreba obolelih ljudi, koji su izloženi svakodnevnim prevarama od strane nesavesnih lica u pokušaju da dođu da medicinskog kanabisa“.

Uz predlog izmene Zakona o opijatima, predata je obimna i ozbiljna dokumentacija sa 30 prevedenih studija koje dokazuju blagotvorno dejstvo aktivnih supstanci na stanje bolesnika i tok bolesti.
Pored doktora Savića, podpredsednik je i Dr. Jaroslav Bojović, specijalista reumatologije na VMA, a generalni sekretar je Mirjana Tomić, filmski i TV producent. Inicijativu je podržala i poznata srpska slikarka Biljana Cincarević, koja je svojoj majci pomogla da bude opet ona stara vesela i nasmejana mama uz pomoć ulja od konoplje.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da je država blagonaklona prema legalizaciji kanabisa za ljude kojima će pomoći u medicinske svrhe, ali da to ne znači da je „kanabis lek i da to nigde nije dokazano“.

„Takve studije ne postoje, već pojedinačni slučajevi. Nesumnjivo je da kanabis donosi olakšanje obolelima od teških bolesti i taj deo bi se mogao iskoristiti zvanično za neke pacijente, naročito za one koji su u terminalnoj fazi“, kazao je on.

Ovde je problem što gospodin Vicko nije informisan. Da ne bi tako bilo, da se ne bi naši uvaženi doktori javno blamirali, ovo ujedno predstavlja i apel da se medicinsko osoblje u što hitnijem roku „apdejtuje“, tj. upozna sa relevantnim naučnim i kliničkim istraživanjima i praksom širom zemaljske kugle, koja nedvosmisleno pokazuje da se kanabisu moraju širom otvoriti vrata naših zdravstvenih ustanova.
U međuvremenu, moraćete dobro da se raspitate koja semena da kupite od njih mali milion i da veoma dobro pripazite da ne zapalite kuhinju i sebe prilikom spravljanja ulja, kao i da vas ne „druka“ neko od komšija u „muriju“.

SEMENA:

afghan
agent orange
ak47
ak48
autoflowering
bank
big bud
blue dream
blueberry
bubble gum
cheap
durban poison
feminized
free
haze
purple haze
super lemon haze
super silver haze
high thc strains
ice
indica
indoor
kaya
kush
banana kush
blackberry kush
blueberry kush
bubba kush
hindu kush
kosher kush
master kush
og kush
pineapple kush
pink kush
purple kush
rainbow kush
vanilla kush
light of jah
lowryder
lowlife
lowryder 2
maui wowie
medical
northern lights
outdoor
purple power
skunk
lemon skunk
super skunk
sour diesel
strawberry cough
top 44
where to buy
white rhino
white widow

Kao što i sami vidite – ogromna komplikacija, pa i da vlasti nikada ne saznaju šta se to krije u vašem zadnjem dvorištu, zar nije lakše otići u apoteku i kupiti ovo na recept?

A, pogledajmo i kako je stvar, na primer, rešena u Španiji, gde u okviru socijalnih kanabis klubova, isključivo na preporuku, možete dobiti karticu, kojom sebi omogućavate legalnu upotrebu kanabisa. Potrebno je prethodno uplatiti na godišnjem nivou određenu svotu (koja nije velika) i time sebi obezbediti željenu količinu. Dakle, ne kupujete novcem direktno, nego pokažete karticu na kojoj je potreban, pored vašeg, i potpis osobe koja vas je dovela u klub. Ovakav, da kažem, „ezoterijski“ način distribucije, a pod kontrolom države, po mom skromnom mišljenju, je i najbolji za primenu na ovim prostorima.
(Nažalost kartica je bila premazna nekom hemikalijom koja onemogućava skeniranje, pa vam je ne mogu pružiti na uvid, ali verujte mi na reč).

Umesto zaključka treba istaći sledeće:
„Vutra“ će se uvek „duvati“ i to niko nikada neće moći sprečiti. I pored nagle nestašice u Srbiji – puši se na sve strane! Da ne bi dileri, tj. ljudi s onu stranu zakona, profitirali na teško obolelim pacijentima, a pri tom im dodatno ugrožavali zdrvlje stavljajući u ulje koješta, neophodno je da država stavi celu stvar pod svoju kontrolu.
Praksa američke države Kolorado, u kojoj se ova biljka nalazi u slobodnoj prodaji, pokazala je, ako ništa drugo, ono bar višak novca u budžetu, a nije da nama istog ne nedostje.
Nedostaje nam i zdravlja i novca (a, vala i pameti) – to je naša tužna stvarnost s kojom se moramo suočiti, a ovo je idealna prilika da se takvo stanje bar malo promeni na bolje.

Irina Marković

Leave a Reply