Bijelo Polje: Počinju Ratkovićeve večeri poezije

Foto: montenegro.trave

Ratkovićeve večeri poezije, tradicionalna književna manifestacija, održaće se u Bijelom Polju od 3. do 6. septembra po 45. put. U rodnom gradu Rista Ratkovića okupiće se književnici iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Luksemburga, Azerbejdžana i Izraela.

Kako je najavljeno u organizaciji, program Ratkovićevih večeri će se razlikovati od onog koji je bio proteklih godina. Savjet književne manifestacije pažljivo je radio na pripremanju sadržaja, tako da će ove godine akcenat biti na onome što je primarno na pjesničkim večerima, a to su pjesnici.

,,Ranija praksa je bila orijentisana prema centralnom pjesničkom predstavljanju, koje se održavalo u toku jedne večeri. Ove godine će pjesnici imati prostora da se predstave kroz tri večeri poezije, koje su planirane za tri dana manifestacije”, rekao je Abaz Dizdarević, direktor Ratkovićevih večeri poezije.

Ljubitelji poezije i umjetnosti moći će da uživaju u sadržajima koji su sastavni dio mnogih festivala u svijetu, tako da osim pjesničkog sadržaja dio programa biće i likovni, muzički i dramski programi koji će upotpuniti doživljaj i predstaviti različite vidove umjetničkog izraza. Najavljeni je i program za djecu, kao i program posvećen izdavačima.

,,Specijalni gost manifestacije biće Dragan Velikić, jedan od najznačajnijih pisaca na južnoslovenskim prostorima, pored ostalih pjesnika koji će govoriti svoje stihove”, dodaje Dizdarević.

Kao i prethodnih godina, biće organizovan ,,Mali sajam velikih knjiga” na kojem će se predstaviti Izdavačka kuća Nova knjiga, dok će u dijelu izdavaštva JU ,,Ratkovićeve večeri poezije” biti predstavljeno osam izdanja.

,,Planirano je da predstavimo studiju ‘Svisnuti od života – Stil i paradoksi poezije Rista Ratkovića’ prof. dr Dobrivoja Stanojevića. Takođe priređujemo promociju knjiga Faruka Šehića i Dejana Aleksića, prošlogodišnjih dobitnika Nagrade Risto Ratković. Osim toga, biće upriličene i promocije knjige ‘Nebeski pansion’ Mila Stojića, zatim antologije crnogorske poezije ‘Poetika Montenegrina’ Bogića Rakočevića, ‘Lirizam u romanima Nevidbog Rista Ratkovića i Mojkovačka bitka Ćamila Sijarića’ Miluna Lutovca, ‘Čemu vika’ Duška Novakovića, kao i promociju knjige Srđana Gagića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade u kategoriji do 27 godina”, rekao je Dizdarević.

U okviru Ratkovićevih večeri biće organizovan i ,,Susret sa Božom Koprivicom”, kao i promocija njegove knjige ,,Luđak vječno dijete (Partizanski eseji)”.

Bojana Obradović

Leave a Reply