„Bićemo prvaci svijeta” osvojili pulsku publiku

Foto: rts.rs

Kao što se i dalo pretpostaviti na osnovu velikog interesovanja publike, Arena je bila puna tokom projekcije filma „Bićemo prvaci svijeta“ Darka Bajića u produkciji beogradskog „Intermedija netvorka“ i podršku Javnog servisa Srbije (RTS).

Rezultat je odmah sutra ujutro bio poznat. Sa ukupnom ocjenom 4,85 Bajićev film je izbio na čelo glasačke liste publike u Areni. Pretekao je dosadašnje favorite: dječiji film „Ljubav ili smrt“ Daniela Kušana i socijalno angažovani dokumentarac „Potrošeni“ Boruta Šeparovića. Ukoliko ga kojim čudom ne „obore“ filmovi „Zvizdan“ Dalibora Matanića ili „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, koji su ostavljeni za festivalski takmičarski kraj, Bajićevom koprodukcijskom filmu smeškaju se „Zlatna vrata Pule“, prestižna nagrada filmske publike.

Film o istoriji i zlatnoj eri jugoslovenske košarke i zlatnim košarkaškim momcima, o pravim i suštinskim ljudskim i sportskim vrijednostima, dobro je zagrijao dlanove gledalaca u Areni. Reditelj Bajić, glumci: Strahinja Blažić, Marko Janketić, Aleksandar Radojičić, Goran Bogdan, Maja Šuša i Petar Krešimir Ćosić, scenograf Jelena Sopić, predstavnica hrvatskog koproducenta i slovenačkog „Telekinga“, po tri puta su bili vraćani na poklon. Tokom projekcije se navijalo, smejalo, tapšalo. Sveukupan utisak je bio i više nego odličan.

Pred samu projekciju, sa scene ispred džinovskog platna, Bajić je pozdravio publiku u velelepnoj Areni, tom džinovskom bioskopu pod zvezdanim nebom u kojem uzdrhti srce svakog filmskog autora ili protagoniste koji u njega kroči. Uzdrhtalo je i Bajićevo srce zbog ponovnog susreta sa pulskom publikom pred kojom se prvi put poklonio još kao student i filmski debitant 1982. godine, sa filmom „Direktan prenos“ za koji je osvojio Nagradu žirija. Bio je Bajić u Puli i sa kultnim „Zaboravljenima“, a poslednji put 1991. sa filmom „Početni udarac“. Prema sopstvenom priznanju, debi na Pulskom festivalu koji se završio nagradom definitivno je odredio njegovu stvaralačku sudbinu.

„Tada sam prestao da sumnjam u sebe, svoj profesionalni odabir i svoju budućnost“, izjavio je Bajić u Areni, srdačno dočekan i ispraćen…

 Za samu takmičarsku završnicu, članovi Umetničkog veća festivala u selektorskoj funkciji odabrali su koprodukcijske filmove „Zvizdan“ Dalibora Matanića (Srbija je ovde manjinski koproducent) i „Ničije dete“ Vuka Ršumovića (Hrvatska kao manjinski koproducent).

Ršumovićevo „Ničije dete“, se na 62. Puli takmiči u kategoriji najbolje manjinske koprodukcije (i za to postoji nagrada „Zlatna Arena”) u glavnom takmičarskom programu, ali i u novouvedenom programu „Susedi i prijatelji“ u čijem su žiriju Rebeka Lenkijevic, Karel Oh i Martina Petrović.

Dobitnici svih nagrada na 62. Pulskom festivalu biće poznati večeras.

Izvor: politika.rs

Leave a Reply