Bakterija koja pretvara otrov u zlato

Ono što su alhemičari pokušavali vijekovima, sa lakoćom postiže jedna obična bakterija. Kanadski istraživači sa Mekmaster Univerziteta u Ontariju su otkrili da bakterija Delftia acidovorans, kada joj ubrizgate otrovnu smešu sa rastvorenim zlatom, iz sebe izbacuje mikroskopske parčiće prečišćenog dragocjenog metala


Foto: rawstory.com

Poznato je da je zlato u obliku metala nereaktivno, dok su joni otrovni. Kako bi se zaštitila od ovih otrova, bakterija je razvila hemikalije koje jone zlata pretvaraju u bezopasne nanočestice zlata koje se nakupljaju oko nene membrane. “Ovo svojstvo moglo bi da se koristi za izvlačenje zlata”, kaže vodeći istraživač Mekmaster Univerziteta u Hamiltonu u kanadskoj pokrajini Ontario, Nejtan Magarvi.

Prema izvještaju predstavljenom u časopisu “Nature Chemical Biology” otkriće Magarvijevog tima moglo bi da se upotrebi za izvlačenje zlata iz vode bogate jonima ili za kreiranje detektora koji bi otkrivali u kojim vodama postoje visoke koncentracije plemenitog metala.

Aktivni molekul koja štiti bakterije je protein nazvan delftibaktin A. Mikrobi ga izlučuju u okolinu kada osjete prisutnost jona zlata i njome mijenjaju jone u čestice zlata u krugu prečnika od 25 do 50 nanometara. Čestice se skupljaju u područjima u kojima se razvijaju bakterije i tako stvaraju naslage zlata.

Izvor: e-zanimljivosti.weebly.com

Leave a Reply