Arsen Dedić: Pjevao sam i Titu i Tuđmanu, obojica su me voljeli

Foto: cdm.me

Jedan od najvećih kantautora sa prostora bivše Jugoslavije, Arsen Dedić, gostujući na televiziji N1, govorio je o svojoj bogatoj karijeri, osvrnuvši se, pritom, i na odnos sa pojedinim kolegama, ali i Franjom Tuđmanom i Josipom Brozom Titom.

Dedić je rekao da se cijelog života bavio samo muzikom, da je flautu počeo da uči sa šest godina, a kasnije je išao i na Akademiju. Svoju autobiografiju „Prvorazredni građanin drugog reda“ i dalje piše.

Bavio sam se svim okolnostima koje traju već šezdeset godina. Možda će i biti tako. Bio sam ja građanin svih redova. O tome nećemo jer nikad nije dobro da žrtva prepričava svoje nevolje jer zlotvor tada uživa, a žrtva sebi donosi nove nevolje. Bio sam napadnut i kad sam radio na televiziji. Nije bilo lako u to vreme. Ja sam pristalica one američke rečenice – tvoja sloboda seže do moje slobode“, rekao je Dedić.

On se osvrnuo i na svoj odnos sa Đorđem Balaševićem. „Ja nikad njega nisam snimio uživo. Imali smo jednom zajednički koncert u Beogradu. Balašević mi je jednom poslao jedan CD na kojem je on snimio pesmu ‘Biti kao Arsen'“, naveo je on, a zatim objasnio i termin „Balaševićevizam“ koji je upotrebio u jednom razgovoru.

„To je čovek koji je šest puta u jednoj sezoni napunio dvoranu Lisinski. To je taj stil koji se rađa u tim krajevima, koji u sebi nosi poetsku eleganciju. Ona je pučka, ima veliku dozu humora i tu se ljudi nalaze. Ali ne oduzimam sebi pravo da o tome mislim tako. Našu estradu ne mogu da gledam od toliko samoljublja. Svi nešto prijete, ja sam reper, ja sam roker, kao da prete. I ja sam svašta napravio pa ti to ne nudim dnevno. Nikome neću nanijeti zlo, ali u samoobrani nisam naivan“, poručio je Dedić.

Čuveni muzičar osvrnuo se i na svoj odnos sa političarima. „Kad sam išao Titu on bi želio da mu ja uz klavir sviram neke svoje stvari. Isto tako i Tuđman koji je primio mene i Gabi, i rekao da smo njegov najmiliji par. Bio je muzikalan. Voljeli su me obojica“, priznao je Dedić.

Izvor: kurir.rs N1

Leave a Reply