Abazović za CNN: Demokratski principi nemaju cijenu

Abazović: Vlada pokušava da pomogne Ukrajini (Screenshot CNN)

U intervjuu jednoj od najpoznatijih svjetskih novinarki Kristijan Amanpur, Abazović je kazao da Crna ima jasnu poziciju u spoljnoj politiciju.
„Podržavamo NATO i EU saveznike i snažno smo protiv agresije Rusije na Ukrajinu“, poručio je crnogorski premijer.
On je kazao da je Vlada uradila mnogo za ukrajinski narod.
„Imamo preko 10 hiljada ukrajisnkih izbjeglica u Crnoj Gori, što je dva odsto naše populacije. Svi se osećaju dobro, bez problema borave u našoj zemlji. Nadam se da ova situacije neće biti dugo ovakva i da će racionalne politike imati mogućnost da okončaju taj rat. Ovo što se dešava je prava šteta za ljudski rod, da u 21. vijeku imamo ovakvu vrstu agresije“, rekao je Abazović.
Podsjetio je da je danas razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirim Zelenskim i da je Vlada izdvojila novi paket pomoći za Ukrajinu.
„Ali nikad nije dosta. Naša zemlja je poprilično mala, nemamo toliko kapaciteta, ali ono što možemo da uradimo je primjenjujemo sankcije Rusiji i podržavamo sa onim što možemo“, rekao je Abazović.
On je pozvao sve da pomognu, ali istakao da na kraju jedina mogućnost je da se sjedne za sto i kroz dijalog da se nađe rješenje.
„Svaki vid napada i korišćenja vojske samo još više komplikuje stvari. Kao u svakoj sličnoj situaciji u istoriji, na kraju, neko treba da sjedne za sto i nađe rješenje. Ne želimo da vjerujemo da će ovo biti rat „koji će ići do kraja“ jer u tom smislu neće biti pobjednika.“, naveo je Abazović.

On je kazao da nije riječ o agresiji Rusije samo na ukrajinski narod, već je o sukobi vrijednosti borbi za slobodu, mogućnosti da ljudi biraju za sebe.
„Mi to na Zapadnom Balkanu veoma dobro razumijemo. I na ovom prostoru bilo je negativnog ruskog uticaja u prethodnom periodu. Naša solidarnost sa ukrajinskim narodom je zaista velika, stvarno osjećamo kako se oni u ovom momentu osjećaju“, naglasio je predsjednik Vlade.
Proruske snage u Crnoj Gori nisu jake kao prije
Na pitanju o ruskom uticaju u Crnoj Gori, on je naveo da je naša država imala jako pametnu vanjsku politiku u prethodnom periodu.
„I danas imamo proruske struje u zemlji ali nisu toliko snažne kao u prethodnom periodu. Potreban je neki vid komunikacije sa narodom, objasniti stvarne potrebe naroda, ako neko misli da će imati bolje uslove za život i standard koristeći stvari iz prošlog vijeka da bi ostavrili neke ciljeve, smatram da to nije realistično. Treba da promovišemo drugu vrstu pristupa i smatram da primjer Crne Gore je veoma dobar kako doći u situacoju da ostvarite nezavisnost, postanete punopravan član NATO-a, budete daleko u integracionom procesu ka EU i da zadržite stabilnost u društvu“, rekoa je Abazović.
Poručio je da Vlada želi to da promoviše pomoću inkluzije.
„Potrebo je da uključimo različite političke grupacije, različite etničke grupacije. Veoma sam ponosan što ovu Vladu čine subjekti koji su različiti, sa različitim viđenjem razvoja Crne Gore, ali su jedinstveni kada je riječ o nacionalnim interesima države“, rekao je Abazović.
Na konstataciju da je crnogorska ekonomija bila visoko zavisna od turista iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, Abazović je rekao da je aktuelna kriza teško pala svakoj državi.
„Biće teško u ekonomskom smislu. Ruski građani čine 20 odsto od ukunog broja turista koji posjete Crnu Goru, što ove godine, zbog uvođenja sankcije, neće biti slučaj“, naveo je Abazović.
Poručio je da će Crna Gora, ipak, ostati dosljedna kada je riječ o sankcijama Rusiji.
„Sloboda i demokrastki principi nemaju cijenu. Ne gledamo samo ekonomsku stranu, veoma smo jasni kada su sankcije u pitanju i sada otvaramo nova tržišta. Promovišemo se na novim destinacija u Evropi, ali i na Bliskom istoku i u drugim djelovima svijeta“, naveo je premijer.
Dodao je da se trude da kompenzuju izostanak turista iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, jer BDP Crne Gore umnogome zavisi od turizma.
„Mogu reći da u ovim uslovima, imamo veoma dobru statistiku u predsezoni. Bolji smo 4 odsto u odnosu na 2019. godinu“, kazao je Abazović.

izvor:tvcg

Leave a Reply