„Zlatni toranj” za film „Toni Erdman”

Za najbolju režiju nagradu „Palićki toranj“ dobio je rumunski reditelj Kristijan Munđiju, dok su specijalne nagrade dobili domaći „Dnevnik mašinovođe“ i „Ljubav je gorka“

palic-fest
Foto: www.politika.rs

Njemački film rediteljke Maren Ade „Toni Erdman“ o zamršenom odnosu oca i ćerke ispričan kroz humor najbolji je film 23. festivala evropskog filma na Paliću.

Festivalski žiri glavnog takmičarskog programa u kojem su bili Ješim Ustaoglu (Turska), Rina Šildos (Estonija), Aiste Diržuite (Litvanija), Mihaela Kezele (Nemačka) i Stefan Arsenijević (Srbija) jednoglasno je ocijenio da ovom filmu koji „priča priču o ocu i ćerki u savremenom otuđenom svijetu okrenutom uspjehu, kroz humor i svežu autentičnost“ pripada nagrada „Zlatni toranj“.

Komedija koja traje neobično dugo (160 minuta) i na Letnjoj pozornici na Paliću pozdravljena je burnim aplauzom, film je u Suboticu dopratila montažerka Hajke Parpliz koja već na trećem filmu sarađuje sa rediteljkom Ade.

Kristijan Munđiju, reditelj rumunskog filma „Matura“, dobitnik je „Palićkog tornja“, a u obrazloženju žiri je naveo da u filmu reditelj „pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva, kroz nepogrješivu ubjedljivu glumu”.

Kristijan Munđiju je već nekoliko puta dolazio na palićki festival sa svojim filmovima „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana“ i „Iza brda“.

Na susretu sa izvještačima sa Palića govorio je o svojoj estetici i shvatanju filma, ali i o generaciji sineasta koji su počeli da stvaraju rumunski film kao reakciju na one koji su snimani do 1989. godine, unoseći u njih istinski život.

Ove godine međunarodni žiri je odlučio da dodijeli i dva Specijalna priznanja, i to za film „Dnevnik mašinovođe“ reditelja Miloša Radovića kao „iznenađujuću crnu komediju sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom koja publiku ne ostavlja ravnodušnom“.

Drugo Specijalno priznanje dodijeljeno je poljsko-švedskom filmu „Ljubav je gorka“ Tomaša Vasilevskog koji koristeći fragmente iz života četiri žene gradi snažnu priču o usamljenosti i čežnji.

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa „Paralele i sudari“ u kojem su bili Marina Rihter, srpska filmska kritičarka iz Beča, Marija Ulfsak Šeripova, estonska filmska novinarka, i Kolet de Kastro, francuska kritičarka, za najbolji film proglasio je mađarsko ostvarenje „Staza od ljiljana“ u režiji Benedeka Fligaufa.

„Ovaj filmski doživljaj odveo nas je na mjesta za koja nismo bili spremni, a potom nas vratio natrag“, stoji u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje ovaj žiri dodijelio je slovačkom filmu „Eva Nova“ u režiji Marka Škopa, emotivnom filmu koji govori o odlukama, vezama i krivici koje se pojavljuju kao životne prekretnice.

Prvi put ove godine uveden je i program „Oči u oči“ namijenjen mlađoj filmskoj publici i žiri u kojem su bili Lara Majkić, Sara Simović, Pavle Menalo, Saša Papić i Viktor Pastorko odlučio je da je najbolji film u ovoj kategoriji „Lekcija“ u režiji Kristine Grozeve i Petra Vlčanova u bugarsko-grčkoj produkciji.

Festival evropskog filma na Paliću završio se prikazivanjem finskog filma „Najsrećniji dan u životu Oli Makija“. Radoslav Zelenović, direktor Festivala, najavio je da naredni festival zakazuje za 15. jul naredne godine.

Izvor: Aleksandra Isakov, politika.rs

Leave a Reply