Zakoračite na „Zabranjeno ostrvo“, mjesto na kojem je vrijeme stalo

Foto: wikimedia-com

Nihau se prostire na 115 kilometara kvadratnih, a mediji ovaj tropski kutak nerijetko opisuju kao „mjesto na kojem vreme stoji“. Na ostrvu živi stotinu i trideset mještana, i to jednostavno, vodeći računa o prirodnim resursima. Žive bez pijaće vode, automobila i struje, ali i bez stresa i zagađenja koji prate život u velikim gradovima.

Glavni razlog zbog kojeg je ovo mjesto bilo dugo zabranjeno za oči javnosti jeste upravo očuvanje života koji je u potpunom skladu s prirodom. Ipak, donesena je odluka da se rajska vrata Nihaua otvore za sve znatiželjne ili umorne poglede – ali samo na pola dana. Turisti će na ostrvo stizati helikopterom kako bi bar na nekoliko sati uživali u njegovim ljepotama.

Foto: wikimedia-com

Na Nihauu se njeguje havajska kultura koja datira od 1800. godine i iz tog razloga ga mnogi nazivaju vanvremenskim – časovnici i kalendari kao da su prestali da važe u tom davnom periodu.

Ipak, naseljeni dio ostrva, selo, neće se naći u programu obilaska. Maršuta se fokusira na nataknute djelove ostrva, dok život mještana ostaje u strogoj privatnosti.

Sve dok postoji zabrana, pa makar se odnosila i na djelić, Nihau će ostati još jedan misteriozni dragulj na mapi svijeta.

Izvor: nationalgeographic.rs

Leave a Reply