’’Vrijeme koje se udaljava’’ – promocija poslednjeg romana Mirka Kovača

Foto: novosti.rs

O autobiografskom i memoarskom romanu Mirka Kovača, pripovijedača, scenariste, romansijera i esejiste, najznačajnijeg pisca velike, potonule Jugoslavije, rođenog u Petrovićima između Nikšića i Bileće, studenta beogradske Akademije za pozorište i film, preminulog u Zagrebu, sahranjenog u Rovinju, govoriće gosti iz Zagreba, Tuzle i Beograda: Seid Serdarević, urednik Frakture, Zaprešić, izdavača Kovačevih sabranih djela, nedavno nagrađenog na Londonskom sajmu knjiga (London Book Fair, 2015) prestižnim priznanjem za međunarodni doprinos izdavaštvu, Nedžad Ibrahimović, profesor teorije književnosti i istorije filma Filozofskog fakulteta u Tuzli i filmskih teorija Univerziteta umjetnosti u Podgorici, kao i Filip David, srpski književnik, esejista i dramaturg, autor knjige pisama David-Kovač iz perioda 1992-1995 u izdanju Beogradskog kruga, ovogodišnji laureat NIN-ove nagrade za roman ’’Knjiga sećanja i zaborava’’. Moderatorka književne promocije je Katarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu.

Objedinjavanjem nekoliko različitih književnih žanrova, u svjedočanstvu o vremenu koje već pokriva patina zaborava, Mirko Kovač je svoj intimni album slika prošlosti upotpunio imenima kao što su Oskar Davičo, Fulvio Tomizza, Romeo Bogdanović, Lordan Zafranović, Novak Simić, Crnjanski, Šejka, Lubarda, Kiš, Pekić, Đilas, Sima Lević, Ljuba, majka supruge slikarke Slobodane – Bobe Matić, kuvar Tibor Gal i mnogim drugim. Mirko Kovač je potencijalnog čitaoca najpreciznije uputio u svoju ispisanu epohu prvom rečenicom da ’’Vrijeme koje se udaljava je ono koje dolazi’’.

Testamentarni roman Mirka Kovača sadrži sažet pregled njegovih radova. Među njima i podatke o filmovima : „Lisice“, „Okupacija u 26 slika“, „Pad Italije“… Pozorišnim predstavama: „Osipate se polako vaša visosti“, „Iskušenje“, ali i mnogobrojnim nagradama: od Milovana Glišića, i NIN-ove, Andrićeve, slovenske Vilenice, Bosanskog stećka, 13. Jul, Stefan Mitrov Ljubiša, Augusta Šenoe, Kiklopa, do Herderove, nagrade Tucholsky…

Izvor: blic.rs 

Leave a Reply