Vidimo se na – Džadi

Foto: montenegro.travel

Festival filma, Džada Film Fest, održava se na ulicama glavnog grada od 1. do 7. juna u organizaciji marketing agencije Fabrika ideja, uz podršku Crnogorske kinoteke, a pod pokroviteljstvom Glavnog grada i Turističke organizacije Podgorice. Festival je otvoren sinoć, u ulici Svetozara Markovića, projekcijom kultnog filma ,,Kazablanka” u 21 čas.

Nova kulturna manifestacija ima za cilj da promoviše filmsku umjetnost. Organizatori su se pobrinuli da obezbijede nekoliko stotina mjesta i uz moto Festivala ,,BIOSKOP JE na OTVORENom” pozivaju publiku da se okuplja svako veče u 20 časova.

,,Ideja festivala je da oživi ulice našeg grada na način što će buku gradske vreve zamijeniti tišina filmske projekcije. Prvi put ćemo imati priliku da na velikom platnu, pod vedrim nebom Podgorice gledamo najveća filmska ostvarenja. Zamisao je da se obogati kulturni život glavnog grada, da mladima pružimo priliku da uživaju u bioskopu na otvorenom, a da stariji građani osjete duh nekih prošlih vremena. Filmove će moći da prate na ogromnom platnu dimenzija 8,5 sa 6 metara, najvećem koje je do sada postavljeno u Podgorici. Pozivamo građane da ponesu jastuke, hoklice, stolice, pa i fotelje i tako isprate projekcije”, kaže Nina Lončar, organizator Festivala.

 Glavni grad ima priliku da na ulici predstavi najmlađu od sedam umjetnosti i da obogati prilično siromašan kulturni život, tako što je publici omogućeno da pod vedrim nebom, na nesvakidašnji način doživi klasike iz svijeta filma.

,,Crnogorska kinoteka pozdravlja svaku inicijativu čiji je cilj prikazivanje filmova. Džada Film Fest je odlična ideja da se na otvorenom prostoru, širom grada projektuju klasična filmska djela i da se približe publici”, izjavio je Branko Baletić, direktor Crnogorske kinoteke.

Po prvi put građani imaju mogućnost izbora – kada je filmska kultura u pitanju, pa će osim Džada Film Festa moći da posjete i UnderhillFest, Međunarodni festival dugometražnog filma, koji se u istom terminu takođe dešava na otvorenom. Organizatori smatraju da dva festivala u isto vrijeme ne mogu uticati na posjećenost, nego će, naprotiv, ozbiljnost projekta podići na veći nivo, u smislu što će publika moći da prati dva velika kulturna događaja.

REPERTOAR:

Ponedjeljak, 01.06.2015.

Ullica Svetozara Markovića, okupljanje u 20 časova, projekcija u 21 čas

„Kazablanka” – 1942.

Romantična drama o vlasniku restorana, Riku, i njegovoj dilemi da li da se sveti ili pomogne bivšoj ljubavnici, Ilzi, koja dolazi u njegov lokal sa novim ljubavnikom i očajnički traži pomoć.

Režija: Michael Curtiz

Uloge: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman

Utorak, 02.06.2015.

Blok V, Ulica Velimira Terzića, okupljanje u 20 časova, projekcija u 21 čas

„Djevojka koju sam volio” – 1973.

Barbra Streisand i Robert Redford u ulozi dvoje različitih ljudi koji doživljavaju divnu romansu. Njihovi politički stavovi i uvjerenja stoje na putu njihovoj sreći.

Režija: Sydney Pollack

Uloge: Barbra Streisand, Robert Redford

Srijeda, 03.06.2015.

Ulica Kralja Nikole, Zabjelo, okupljanje u 20 časova, projekcija u 21 čas

„Blade Runner“ – 1982.

Naučnofantastični film, zasnovan na romanu „Sanjaju li androidi električne ovce“. Mjesto i vrijeme radnje filma je Los Anđeles 2019. godine. Genetski stvorena bića – replikanti koriste se za opasne poslove na Zemljinim spoljnim kolonijama.

Režija: Ridley Skot

Uloge: Harrison Ford, Rutger Hauer

Četvrtak, 04.06.2015.

Stari Aerodrom, između Ulice Avda Međedovića i Bulevara Pere Ćetkovića Okupljanje u 20 časova, projekcija u 21 čas

„Neki to vole vruće“ – 1959.

Priča o dva muzičara koji bježe od likvidacije, jer su bili svjedoci masakra. Jedini izlaz da prežive vide u skrivanju u ženskom bendu gdje se, pretvarajući se da su žene, zaljubljuju u glavnu pjevačicu.

Režija: Billy Wilder

Uloge: Merilin Monro, Tony Curtis.

Petak, 05.06.2015.

City kvart (kod restorana Per Sempre), okupljanje u 20 časova, projekcija u 21 čas

„Praznik u Rimu“ – 1953.

Romantična komedija o mladoj princezi koja tokom službene posjete Rimu pobjegne od ustaljenih i strogih protokola. U gradu sreta ciničnog američkog novinara željnog ekskluzivne priče, a njihovo poznanastvo prerasta u ljubav.

Režija : William Wyler

Uloge: Gregory Peck, Audrey Hepburn

Subota, 6.6.2015.

Trg Sv. Petra Cetinjskog, okupljanje u 20 časova, projekcija u 21 čas

,,Prozor u dvorište” – 1954.

Džejms Sjuart u ulozi fotografa koji je slomio nogu i špijunira svoje komšije.

Režija: Alfred Hitchcock

Uloge: James Stewart, Grace Kelly

Nedjelja, 7.7.2015.

Trg republike, okupljanje u 20 časova, projekcija u 21 čas

,,Mandžurijski kandidat” – 1962.

Film predstavlja adaptaciju istoimenog romana Ričarda Kandona, inspirisanog tada aktuelnim Hladnim ratom. Okosnica radnje filma je pranje mozga, ubacivanje lažnih sjećanja i kondicioniranje kojima su članovi jedinice bili podvrgnuti.

Bojana Obradović

Leave a Reply