„Velika Zlatna mimoza” filmu Zrinka Ogreste

Specijalna nagrada i Fedeora za Pavla Simonovića, nagrada „Živko Nikolić” Mirjani Karanović, najbolji dokumentarac „Profersor fizičkog, zlato i reka”
Zrinko-Ogresta-i-Lazar-Ristovski
Foto: Hercegnovski festival
Gran pri jubilarnog 30. Herceg Novi-Montenegro filmskog festivala – „Velika Zlatna mimoza” pripala je filmu „S one strane” Zrinka Ogreste, te je tako ova hrvatsko-srpska koprodukcija („Zilion-film” Lazara Ristovskog) kolekciji nagrada, u kojoj su već i „Pobednik” beogradskog Festa i sedam pulskih „Zlatnih arena”, priključila i ovu hecegnovsku.

Članovi žirija takmičarskog programa dugometražnih igranih filmova, u čijem su radu učestvovali Varja Đukić (predsjednica), Ognjen Sviličić i Aleksandar Radunović, u obrazloženju svoje odluke naveli su da glavnu nagradu dodjeljuju „za suptilan i emotivan prikaz stanja i tragičnih situacija u kojima se nalazi žena suočena sa najvećom pričom svog života”, aludirajući na lik medicinske sestre Vesne u izvrsnom tumačenju Ksenije Marinković i partnersku podršku Lazara Ristovskog.

Nagradu „Zlatna mimoza” za najbolju režiju ovaj žiri je dodelio Daliboru Mataniću za hrvatsko-srpsko-slovenački film „Zvizdan” i to za „izuzetan poetski pristup kojim kreira arhetipske tragične slike mladih ljudi, parova okovanih teskobama,recidivima prošlosti i vremena u kome žive”, dok je „Zlatna mimoza” za najbolji scenario uručena scenaristkinji i rediteljki Ines Tanović za „minuciozan rad na razradi likova i situacija u koje su bačeni”, u dirljivoj priči filma „Naša svakodnevna priča” u kojoj glavnu ulogu tumači Uliks Fehmiu.

„Zlatne mimoze” za najbolju mušku i žensku ulogu osvojili su glumci iz filma „Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića. Izudin Bajrović za „izuzetnu glumačku personalnost i majstorstvo kojim je izgradio lik Omera, direktora hotela” i Snežana Vidović za „izuzetno tumačenje lika Lamije u ritmu scenarija i u snažnom partenerstvu”. Za maestralan i raznovrstan rad u čak tri filma: „Smrt u Sarajevu”, „Naša svakodnevna priča” i „Dobra žena”, u kojima je pojedinačno našao i iskazao poseban senzibilitet, „Zlatna mimoza” za kameru dodeljena je Erolu Zubčeviću.

I debitantski film „Ispod mosta, među stijenama” Pavla Simonovića, rađen isključivo u crnogorskoj produkciji, koji je bio i pravo osveženje na festivalu, nije ostao bez nagrada. Glavni žiri uručio mu je Specijalno priznanje za „za nov i intrigantan pristup žanru i originalnu ideju čiji potencijal inspiriše”. Simonovićevom filmu pripala je i nagrada Fedeora – Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana. Žiri u čijem su radu učestvovali kritičari Dževdet Tuzlić (Bosna i Hercegovina), Vuk Perović (Crna Gora) i potpisnica ovih redova (Srbija) ovo međunarodno priznanje dodijelio je Simonoviću „zbog snage sa kojom je u žanr kriminalističkog trilera unio društveni angažman, zbog rediteljske vještine s kojom je ideju sproveo do kraja i zaokružio originalnu i svježu priču, uz sjajnu glumačku podršku i kvalitetnu produkciju”.

Nagrada „Živko Nikolić” jednoglasno je pripala Mirjani Karanović za film „Dobra žena” koji je bio jedan od najposećenijih na Kanli kuli i to „zbog konzistentnog etičkog i umjetničkog pristupa vidljivog u cijelom njenom opusu koji je obeležen glumačkim, scenarističkim, konačno i rediteljskim radom”.

U čast festivalskog jubileja nagrada „Milan Žmukić”, koja nosi ime osnivača ove manifestacije, na otvaranju je uručena glumcu Mustafi Nadareviću, a sinoć na zatvaranju Ljubiši Samardžiću, jednoj od najvećih legendi jugoslovenske i srpske kinematografije.

Žiri međunarodnog takmičarskog programa dokumentarnih  filmova,u čijem su radu učestvovale autorke: Aljina Rudnjickaja (Rusija), Seng Mai Kinro (Mijanmar) i Jelena Mišljević (Crna Gora), Gran pri – „Zlatnu mimozu” za najbolji film dodelio je kirgiskom filmu „Nastavnik fizičkog, zlato i reka” Amanbeka Ažimata i to za „zadivljujuću priču, koja svoju estetiku zasniva na asketskoj upotrebi izražajnih sredstava, za film koji je veoma suptilan, priča priču laganim i smirenim ritmom, pokazujući čovjeka koji istrajava u izuzetno surovim uslovima zarađujući za porodicu”. Nagrada žirija pripala je hrvatskom filmu „Veruda- Film o Bojanu” Igora Bezinovića, a dodeljena su i dva specijalna priznanja dokumentarcima „Lice Ukrajine: Audicija za Oksanu Bajul” Australijanke Kiti Grin i „Priča o ljubavi, ludilu i smrti” Čileanca Mihaela Bustosa Gutijeresa.

I žiri takmičarskog programa studentskih filmova imao je ove godine u Herceg Novom pune ruke posla. Njegovi članovi: Ivan Bakrač (reditelj, predsednik), Milo Masoničić (student dramaturgije, FDU Cetinje) i Zlatko Karahodžić (student produkcije, ASU Sarajevo), Gran pri je dodijelio filmu „Sve je više stvari koje dolaze” rediteljke Jelene Gavrilović sa Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i to za „autorsku zrelost s kojom prevazilazi okvire studentskog filma koji na sofisticiran način, kroz odnos majke i ćerke, prikazuje nazigled običan, svakodnevni život, ali i kako savremeni problemi zemalja u tranziciji utiču na sve nas”.

Specijalnu nagrada za montažu ovaj žiri je dodijelio Nataši Pantić (FDU, Beograd) za filmove „Put za Kujumbu” i „Sve je više stvari koje dolaze” i to zbog „promišljenih idejnih rješenja koja se ne svode samo na tehnički postupak već i na koegzistenciju sa pričama…”, a specijalnu nagradu za scenario Borisu Grguroviću i Tisi Milić (FDU, Beograd), za film „Svetski rekorderi” – „pažljivo vođenu priču o ocu i sinu koji pokušavaju, svaki na svoj način, da dostignu nešto više od onog što jeste njihova stvarnost”. Iz obilja ponuđenih studentskih filmova za ovogodišnje takmičenje, studentski žiri je još izdvojio filmove: „Oj Krajino” Saše Karanovića (Akademija umjetnosti u Banja Luci) i „Lumpen”  Nikole Vučinića (FDU, Cetinje).

Izvor: Dubravka Lakić, politika.rs

Leave a Reply