ISIL uništio Nimrud, drevni asirski grad u Iraku

Foto: mshcdn.com

Ekstremistička grupa Islamska država počela je danas sa uništavanjem drevnog asirskog grada Nimruda u Iraku, saopštila je iračka vlada, što je najnoviji napad džihadista na kulturno nasljeđe ove bliskoistočne države.

IS je „napala istorijski grad Nimrud i uništila ga teškim vozilima“, saopštilo je iračko ministarstvo za turizam i antikvitete na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Jedan irački zvaničnik potvrdio je ovu informaciju, navodeći da je uništavanje počelo nakon molitve u podne i da su kamioni, kojima su možda umjetnički predmeti odvučeni, primijećeni na licu mjesta, preneo je AFP.

„Do sad, ne znamo u kom obimu je on uništen“, rekao je zvaničnik koji je insistirao da ostane anoniman.

Nimrud, koji je osnovan u 13. vijeku prije nove ere, leži na rijeci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta ID u zemlji.

Uništenje Nimruda, jednog od dragulja asirske ere, uslijedilo je nedjelju dana pošto je džihadistička grupa objavila video snimak na kome se vide ekstremisti kako maljevima i bušilicama uništavaju neprocjenjive drevne umjetničke predmete u muzeju u Mosulu, navela je francuska agencija.

Izvor: blic.rs Tanjug

Leave a Reply