UnderhillFest: Na meniu – dokumentarac

Foto: underhillfest.me

Sinoć je, u okviru Šestog Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma, u 20 časova, u Umjetničkom paviljonu ULUCG otvorena izložba revijalnog karaktera ,,Dokumentarna fotografija u Crnoj Gori”. Odabir fotografija za ovu priliku napravio je profesor Lazar Pejović u saradnji sa Daliborom Ševaljevićem vodeći se, kako ističu, razvojem fotografije posljednjih tridesetak godina.

,,U sedamdeset godina dugoj istoriji Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore ovo je prva kolektivna izložba dokumentarnih fotografija, upravo u godini kada obilježavamo važan jubilej za crnogorsku kulturu i samo Udruženje. U okviru obilježavanja ovog datuma, ostvarujemo prvi put saradnju sa UnderhillFestom”, istakao je predsjednik naše najstarije umjetničke asocijacije, Igor Rakčević.

Na Festivalu će biti prikazan dvadeset jedan film u međunarodnoj, takmičarskoj i vantakmičarskoj kategoriji.

,,Za početak smo odabrali ‘Moj zanat’ Mladena Matičevića, koji će ujedno biti i prvi gost Festivala. Ovaj poznati srpski reditelj je direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkog filma. Gošće će biti još i Tamara Drakulić iz Srbije i Regina Šiling iz Njemačke”, navodi Vuk Perović, umjetnički direktor Festivala.

Film o Arsenu Dediću, ,,Moj zanat”, biće prikazan večeras, u 20 časova u CNP-u, poslije čega se Festival seli u baštu kafea Soul II Soul.

Perović je istakao da će UnderhillFest ugostiti i poznata imena međunarodnog filma, kao što su Hana Polak, Agnes Sos, Ferida Pače, Talal Derki, zatim i britanski režiser Džošua Openhajmer, čijim će filmom ,,Pogled tišine” Festival biti zatvoren.

UnderhillFest će ove godine prikazati šest ostvarenja crnogorskih autora, i to dva filma u takmičarskoj kategoriji i četiri u revijalnom dijelu Programa.

,,Dva filma crnogorskih autora su ,,Visoki hrastovi“Radoslava T. Stanišića, o pionirima crnogorske kinematografije -Ratku ĐurovićuiVelimiru Stojanoviću i ,,Beskraj“ Relje Erakovića,o životu pilota i humaniste Slavka Ilića. Vidjećemo četiri kratka dokumentarna filma studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, Seada Šabotića, Ivana Čojbašića, Nemanje Lakićai Bojana Stijovića”, kazao je Perović.

U žiriju UnderhillFesta 2015 su beogradska rediteljka Dragana Kanjevac, prvi čovjek DokuFesta iz Prizrena Erol Bilibani i crnogorski reditelj Senad Šahmanović.

,,Novine Šestog UnderhillFesta su kanal na Jutjubu, gdje će svakog dana biti postavljeni novi kratki prilozi o Festivalu i njegovim gostima. Takođe, bašta S2S biće svakog dana u periodu od 18 do 20 časova mjesto na kojem će biti priređena ‘Dokumentarna kuhinja’, kada će publika biti u prilici da razgovara sa učesnicima i da se druži sa njima”, istakla je direktorica Festivala Anđelka Nenezić.

Ulaz za svečano otvaranje u Velikoj sali CNP-a biće besplatan, a karte se mogu podići na biletarnici teatra. Za ostale programe ulaz je dva eura, a komplet ulaznica za svih sedam dana košta sedam eura.

Bojana Obradović

Leave a Reply