Ulica Boldvin – najstrmija ulica na svijetu

Iako je zbog svoje izolovanosti jedno od posljednje naseljenih mjesta na planeti, Novi Zeland je danas veoma posjećen od strane turista. Kao što smo ranije pisali, jedna od njegovih glavnih atrakcija je selo Hobita, napravljeno za potrebe snimanja trilogije Gospodar prstenova.

Ulica Boldvin3

Međutim, ova zemlja, u kojoj se nalazi i najbistrije jezero na svijetu, poznata je po još jednoj zanimljivosti: najstrmijoj ulici na svijetu.

Ulica Boldvin

Ulica Boldvin, koja se nalazi u Danidinu, drugom po veličini gradu Južnog ostrva, odnosno jednom od dva glavna ostrva Novog Zelanda, slovi za najstrmiju na svijetu zbog greške u prostornom planiranju grada.

trka u ulici boldvin

Naime, tim britanskih inženjera koji je radio na njenom osmišljavanju, nije bio upoznat sa tipografijom Danidina. Tako je ova ulica postala jedan od simbola grada, a našla se i u Ginisovoj knjizi rekorda.

bs4

Dugačka je 350 metara, a svake godine u septembru, više hiljada ljudi učestvuje u trci na kojoj je zadatak da se ta dužina savlada u što kraćem roku. Sa druge strane, veliko interesovanje vlada i za čuveni čokoladni karneval, koji je, svakako, naijnteresantnija zabava za one najmlađe.

Izvor: kafenisanje.rs
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply