Ugostiteljski objekti rade do ponoći

Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučio je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da ukine sve posebne mjere protiv širenja koronavirusa u opštinama na sjeveru i izjednači radno vrijeme ugostiteljskih objekata na teritoriji cijele Crne Gore.
Iz NKT-a su kazali da su privremene mjere protiv širenja koronavirusa koje su uvođene konsekutivno u opštinama na sjeveru od 25. juna, dale rezultate prije svega u stagnaciji stope novooboljelih, čime su se stekli uslovi za ukidanje pojedinih mjera sa ciljem normalizacije života i interesa ekonomije.
Navodi se da je od danas na teritoriji cijele Crne Gore dozvolena živa muziku u ugostiteljskim objektima.
Iz NKT su objasnili da od danas svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori mogu da rade od šest do 24 sata.
“Odluka se odnosi na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane i slične ugostiteljske objekte kao i na pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama”, kaže se u saopštenju.
Navodi se da od danas u ugostiteljskim objektima u svim opštinama, osim u Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Budvi, Baru i Ulcinju, za stolom mogu da sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri na terasi/bašti.
Iz NKT-a su istakli da su zabranjeni samousluživanje i zadržavanje ili stajanje ispred šanka, kao i da stolovi moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje dva metra u skladu sa preporukama IJZ.
“Mora biti obezbijeđeno redovno održavanje higijene i dezinfekcija zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ”, kazali su iz NKT-a.
Oni su objasnili da su privredna društva, pravna lica i preduzetnici koji se bave ugostiteljskom djelatnošću i organizuju izvođenje zabavno-muzičkog programa dužni da to čine tako da pjevači i muzičari, članovi orkestra poštuju međusobnu fizičku udaljenost od najmanje dva metra.
Članovi orkestra obavezni su da prilikom izvođenja zabavno-muzičkog programa nose zaštitne maske, osim pjevača i muzičara koji sviraju duvačke muzičke instrumente.
Navodi se fizička udaljenost između gostiju i pjevača i muzičara članova benda/orkestra mora biti najmanje četiri metar, a da ako to nije moguće, gosti i pjevači/muzičari moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama/panelima visine od najmanje dva metra.
Dodaje se da gostima zabranjeno igranje i ples.
Iz NKT-a su kazali da su privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo, uključujući i zelene pijace, kao i organi lokalne i državne uprave, organi uprave, lokalne samouprave, javne ustanove obavezni da odrede osobe koje će kontrolisati da li građani ili korisnici usluga poštuju obaveze nošenja zaštitne maske i međusobne fizičke udaljenosti.
Navodi se da su i banke, pošte i druga pravna lica, koja neposredno pružaju usluge građanima u šalter salama, obavezni da odrede osobe koje će kontrolisati da li građani ili korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte poštuju obaveze nošenja zaštitne maske i međusobne fizičke udaljenosti.
Ističe se da u fitnes centrima i teretanama u isto vrijeme može da boravi samo jedna osoba na deset metara kvadratnih, ali ne više od 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra kao i da obavezno poštovanje drugih mjera, u skladu sa uputstvom IJZ.
“Sve danas donijete mjere primjenjuju se bez vremenskog ograničenja odnosno dok postoji opasnost od širenja zarazne bolesti novog koronavirusa ili do povlačenja ili promjene mjere”, kazali su iz NKT-a.
Iz NKT-a su se zahvalili građanima, privrednicima i preduzetnicima u opštinama na sjeveru na dosljednom poštovanju mjera i upozorili da će pojačati kontrolu poštovanja mjera, posebno u ugostiteljskim objektima, sa ciljem da ublažavanje restrikcija ne dovede do ponovnog širenja virusa.

Leave a Reply